Stina Oscarson och Mats Söderlund. Foto: SVT

Skriver handbok för ny kulturminister

Uppdaterad
Publicerad

I den nya boken ”Handbok för en ny kulturminister” ger kulturdebattören Stina Oscarson och poeten Mats Söderlund handfasta tips på hur en ny kulturminister bör tänka kring stora frågor.

Författarna identifierar dagens största kulturpolitiska problem samt ger förslag på lösningar.

Boken som väntas vara klar lagom till bokmässan i september innehåller även en kanon och ett färdigskrivet installationstal till den nya kulturministern.

– Råd nummer ett är ”lyssna på poeterna”, det är en slags övning i lyhördhet, säger författaren Mats Söderlund till Kulturnyheterna.  

Ger förslag på lösningar

I boken identifierar författarna sju huvudområden inom kultur; bildning, medielandskapet, upplevelseindustrin och de kreativa näringarna, konstnärspolitik, det offentliga rummet, kulturarv och medborgarna. Inom dessa områden ringar författarna in vilka problem de tycker finns samt ger förslag på lösningar.

– Vi formulerar det inte som ”att det här ska du göra” utan vi formulerar det som att ”det här ser vi som problem, fundera på om det här skulle vara möjlige lösningar”. Alla kapitel avslutas med ”fundera på att” och sen är det några goda råd. Det är en stor gåva till nästa kulturminister, säger författaren och kulturdebattören Stina Oscarson. 

Vill slå ihop public service-företagen

Författarna Stina Oscarson och Mats Söderlund föreslår bland annat att den nya kulturministern ska stärka public service roll genom att slå ihop public service-företagen och låta dem ge ut en dagstidning, att kollektivtrafiken ska blir reklamfri och att mer pengar ska läggas på verksamheter istället för kulturbyggnader.

– Det vi tror kommer att behövas är att förstärka Public Service roll i framtiden, säkra finansieringen. I samband med det tittar vi över om det verkligen behövs att det är tre olika bolag när gränserna mellan genrerna har blivit så upplösta, fortsätter Stina Oscarson. 

Brunnberg som Kulturminister

Nästa kulturminister ska ha en stark förankring i kulturlivet, vara diplomatisk, skarp, bildad och ha skinn på näsan, önskar författarna. 

– Och då landar jag i Kerstin Brunnberg, säger Stina Oscarson. Hon är modig och har stor erfarenhet och kunskap. 

Handboken skrivs på uppdrag av den fackliga tankesmedjan Katalys. Redaktör för boken är samhällsdebattören och författaren Daniel Suhonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.