Bokmässans vd Maria Källsson. Foto: TT

Tolv europeiska kulturinstitut kritiserar Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Tolv nationella kulturinstitut – däribland Tysklands, Frankrikes och Spaniens – har gått samman i ett upprop mot att Nya Tider medverkar på Bokmässan i Göteborg. De vill nu att Bokmässans beslut ändras, och säger att mässans rykte i Europa står på spel.

Turerna kring Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg fortsätter. I ett gemensamt mejl riktar tolv europeiska kulturinstitut och kulturattachéer hård kritik mot den högerextrema tidningens närvaro på mässan – och ber Bokmässan att avboka den.

LÄS MER: Hotet mot det vita folket, homomaffia och ett Sverige i krig – Detta är Nya Tider

Nya Tider på bokmässan

Mejlet är undertecknat av cheferna för Frankrikes, Tysklands, Rumäniens, Portugals, Italiens, Polens, Ukrainas och Tjeckiens kulturinstitut i Sverige, de schweiziska och spanska ambassadernas kulturattachéer samt Nederländernas ambassads diplomatiska officer.

– Jag ville med mejlet ställa frågan var gränsen går mellan yttrandefrihet och att ge hat en fri plattform, säger Laurent Clavel, chef för franska institutet i Sverige.

– Tyskland har ju en tung historia och är därför mycket känsliga för vissa frågor. Till exempel när det kommer till förintelseförnekelse, fortsätter Arpad Sölter, chef för Tyska Goethe-institutet i Sverige.

– Men det är upp till er i Sverige att ta ett sådant beslut. Vi som kulturinstitut är inte här för att föreläsa för er. Vi vill ha en dialog tillsammans med er, säger Sölter appropå deras begäran om att Nya Tider avbokas.

”Djupt problematisk hållning”

Kulturinstitutionerna ingår i European Union National Institutes for Culture (EUNIC), nationella institut som under flera års tid gett ekonomiskt stöd så att ett dussintal internationella författare ska kunna medverka på mässan varje år.

De skriver i det gemensamma mejlet till Bokmässans vd Maria Källsson att de känner en stigande oro inför Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka. Kulturambassadörerna menar att Bokmässans ställning i frågan är ”djupt problematisk” och att de åsikter som torgförs av Nya Tider är olagliga i flera av de undertecknandes hemländer.

LÄS MER: Chefredaktören vägrar svara på frågan: ”Har Förintelsen ägt rum?”

– När man får ett sånt här mejl måste man lyssna noga och ta det i beaktande, det har vi också gjort med EUNIC och kulturinstituten som ingår där, säger Maria Källsson, vd för Bokmässan i Göteborg.

Källsson menar också att de tagit fram tydliga principer i frågan: Nya Tider begår inget brott och har presstöd, därför är de välkomna oavsett vad mässan anser om deras åsikter. EUNIC-institutionerna menar å sin sida att det inte är fråga om yttrandefrihet, utan om huruvida man bör tillåta ”hatpropaganda” – där Bokmässan enligt dem går över en gräns.

Du har tidigare skrivit tillsammans med Frankfurts bokmässa om att extrema röster är ett klassiskt dilemma för bokmässor. Mot bakgrund av det: Blir du förvånad över att tolv europeiska kulturinstitutioner riktar kritik mot er just på grund av en extrem röst?

– För oss har den här historien på många sätt varit ny, men den är faktiskt inte helt olik hur det har sett ut på andra bokmässor i Europa. Det är ju ett fenomen som i vår tid genomsyrar hela samhället, och frågan är större än en enskild utställare: Nu handlar det om att vi som står upp för demokratin måste hitta ett sätt att motverka de krafter som inte tror på samma samhällslösning som vi andra gör.

Har skapat internationell debatt

”Som kulturrepresentater får vi allt mer frågor från europeiska förlag och författare om Nya Tiders närvaro”, skriver de tolv kulturinstitutionerna i mejlet. De menar att Bokmässans rykte ute i Europa skadas av att högerextrema Nya Tider ges en plattform på mässan:

– Jag har inte bara fått ett samtal. Min telefon har inte slutat ringa. Vi har oändligt långa debatter om vad som pågår i Göteborg och vart Sverige egentligen är på väg, säger Arpad Sölter, som har kontaktats av tyska förlag, författare och bokmässan i Frankfurt.

Enligt honom är detta första gången under hans 25 år i EUNIC som medlemsländerna gemensamt formulerar ett brev med en direkt begäran.

Maria Källsson menar att Nya Tider är en återkommande fråga inför årets bokmässa, men håller fast vid att deras strategi är att bemöta, snarare än att utestänga, extrema röster.

– Nu har vi presenterat ett starkt program som visar vad vi tror att metoden är för att bemöta den här typen av framväxande rörelser, faktaresistens och andra utmaningar i samhället, säger Maria Källson.

– Man kan diskutera olika metoder: Är det bättre att stänga ute eller klä av dem med kloka argument? Där har vi kommit fram till att det senare är en bokmässas svar på en bra strategi.

Fotnot: Flera EUNIC-länder som är aktiva i Sverige har valt att inte underteckna brevet, däribland österrikiska, estniska och litauiska kulturinstitutionen. Även Svenska Institutet valde att avstå, med motiveringen att de som myndighet inte bör lägga sig i privata kulturarrangörers beslut.

De står bakom uppropet:

Laurent Clavel, chef för franska institutet i Sverige.

José Pedro Torrubia Asenjo, kulturattaché vid Spaniens ambassad.

Julio Martínes Mesanza, chef för spanska Cervantes-institutet i Sverige

Arpad Sölter, chef för Tyska Goethe-institutet i Sverige.

Anna Godlewska, chef för polska institutet i Sverige.

Benita Funke, kulturattaché vid Schweiz ambassad.

Dan Shafran, chef för rumänska kulturinstitutet i Sverige.

Natalya Pasichnyk, chef för ukrainska institutet i Sverige.

Telma Rodrigues, chef för portugisiska Instituto Camoes i Sverige.

Heleba Stiessová, ställföreträdande chef för tjeckiska centret i Stockholm.

Virginia Piombo, chef för Istituto Italiano di Cultura i Stockholm.

Frank Schipper, diplomatisk officer vid Nederländernas ambassad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet