Jennifer Lopez som Claire och en byst av Homeros. Foto: TT

Homeros fortsatt populär – tack vare J-Lo

Uppdaterad
Publicerad

En filmscen där Jennifer Lopez får en ”första utgåva” av Iliaden har fått biobesökare på hetsjakt efter egna exemplar. Problemet är bara att någon första utgåva av det 2.700 år gamla eposet inte existerar.

Det har nu gått elva år sedan Brad Pitt spelade Akilles i Wolfgang Petersens filmatisering av det trojanska kriget, med en handling tagen ur Iliaden.

Men de 2.700 år gamla homeriska sångerna är fortsatt populära i amerikansk populärkultur.

I höstas släppte Wu Tang Clan-rapparen Ghostface Killah till exempel singeln ”Love don't live here no more” – en modern omskrivning av Odysséen, i vilken rap-jaget återvänder till sin Penelope efter att ha varit ute på fältet i nio år. Låten är även en symbol för Ghostfaces nio år långa tystnad i musikbranschen.

”Spottstyver på loppis”

Nu har även Jennifer ”J-Lo” Lopez öst vatten på Homeroskvarnen. I en scen i filmen ”The boy next door” får hennes rollfigur Claire nämligen en inbunden ”första utgåva” av Iliaden i present av en lärare som hon sedan har en eldig affär med.

”Men gud – är det här första utgåvan? Jag kan inte ta emot den här, den måste ha kostat en förmögenhet” säger J-Lo till sin beundrare. ”Den kostade en spottstyver på loppis – den enes skräp...” svarar han.

Scenen har gjort att fans nu ivrigt försöker få tag på egna exemplar av samma utgåva. Enligt boksajten AbeBooks har ”Iliaden, första utgåvan” seglat upp som den allra vanligaste söktermen sedan filmen hade amerikansk premiär den 23 januari i år.

Slår bästsäljare

Sökningen ligger nu före till exempel ”To Kill a Mockingbird”, som också varit på tapeten den senaste tiden efter avslöjanden om att Harper Lees bästsäljare kommer att få en uppföljare.

– Det verkar som att många har sett filmen och försökt identifiera den faktiska utgåvan av Iliaden som Lopez får. Den har mörkgula och blå kanter. Det är ingenting vi säljer, sa AbeBooks talesperson Richard Davies till The Guardian.

Eposet kom till i det antika Grekland omkring 2.000 år innan den första tryckpressen uppfanns på 1400-talet. Det äldsta fullständiga manuset till Iliaden är en handskriven version från 900-talet.

Hånas på internet

Scenen där J-Lo får boken har hånats grundligt på internet. Skribenten Liam O'Brien raljerar till exempel över tilltaget på sin blogg.

”Vi har två val här. Vi kan acceptera att Claire har en djup kunskap om obskyra översättningar av Iliaden, och att hon känner igen den första utgåvan av en sådan. Det skulle vara den enkla vägen. Vi kan också begå kardinalsynden från ”new criticism” och börja gräva under ytan på själva texten, genom att fråga manusförfattaren: Hur fan tänkte du?”

Manusskribenten tar avstånd

Filmens manusskribent Barbra Curry har själv gått ut och distanserat sig från scenen.

– Mycket av mitt originalmanus skrevs om av producenterna och regissören. Jag hade inte med någon ”första utgåva av Iliaden” i mitt manus, säger hon.

”The boy next door” går upp på svenska biografer den 13 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.