Foto: SVT

Inget Piratenpris för Ranelid

Uppdaterad
Publicerad

Jurymedlem bekräftar att det i alla fall inte blir Björn Ranelid som får priset den 13:e maj.

Piratenpriset ska delas ut till en konstutövare som arbetar i Fritiof Nilsson Piratens anda. En författare som tycker att han är värd priset är Österlenskildraren Björn Ranelid. Den uppfattningen delas uppenbarligen inte av juryn, som redan i dag slår fast att just Björn Ranelid inte får priset i år heller.

– Ranelid stupar på att han saknar humor, säger jurymedlemmen Peter Danielsson till Expressen.

Ranelid själv är frågande till resonemanget, och betonar sin koppling till Österlen i Skåne, ett område Fritiof Nilsson Piraten också skrev om.

– Det finns bara två bevekelsegrunder till att juryn bortser från mina prestationer och allt jag gjort för Österlen; ondska och fascism, säger Björn Ranelid till Kvällsposten.

Priset delas ut den 13:e maj, och bland tidigare pristagare finns Ulf Lundell, Bodil Malmsten och Hans Alfredsson. Här kan du läsa om alla pristagare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.