Iran bojkottar bokmässan i Frankfurt efter att Salman Rushdie valts som öppningstalare. Foto: TT

Iran bojkottar bokmässan i Frankfurt – vill att fler följer efter

Uppdaterad
Publicerad

Bokmässan i Frankfurt, en av världens största, har bojkottats av Iran. Anledningen uppges vara att Salman Rushdie kommer vara en av talarna under mässan.

Författaren är inbjuden till bokmässan för att tala på temat yttrandefrihet. Valet av författare är någonting som Iran vänder sig kraftigt emot och landet manar nu övriga länder i den muslimska världen till bojkott av festivalen.

I ett uttalande från utrikesministern menar landet att:

– Under förevändningen yttrandefrihet bjuder man in en person som är hatad i den muslimska världen, och skapar ett utrymme för Salman Rushdie att hålla tal.

Kraftig politisering

– Vi känner en kraftig politisering i år och yttrandefrihet kommer vara ett nyckeltema säger bokmässans ledare Juergen Boos, rapporterar AFP.

Salman Rushdie är kontroversiell i den muslimska världen efter 1988 års ”Satansverserna” som ansågs vara hädande. Irans dåvarande ledare, Ruhollah Khomeini utfärdade en dödsdom mot Rusdhie 1988, något som hans efterträdare Ali Khamenei bekräftat fortfarande gäller.

Bokmässan i Frankfurt pågår 19 till 23 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.