J.K. Rowling om händelserna i Borlänge Foto: Twitter

J.K. Rowling om svenska Tess: Fantastisk

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på svenska Tess Asplund som reser en knytnäve mot nazister har nått Harry Potter-skaparen J.K. Rowling.

”Du är fantastisk”, skriver författaren på Twitter.

När nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Borlänge 1 maj, markerade Tess Asplund genom att resa en knyten näve.

Fotografen David Lagerlöf på Expo fångade det på bild, och bilden fick snabbt spridning.

”Var en ren impulshandling”

Paralleller har dragits mellan fotot på Tess och nazisterna och ”kvinnan med handväskan” – bilden på en kvinna i Växjö som slungar sin väska mot en demonstrand från Nordiska partiet.

– Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens kom gående och jag visste vilka de var. Jag blev förbannad när jag såg dem, så jag hoppade fram och körde min Nelson Mandela-gest. Det är en gest jag kört med i tjugo år. Jag brukar stå med så där vid demonstrationer, så det kommer naturligt. Det hela var en ren impulshandling, har Tess Asplund själv kommenterat händelsen.

”Du är fantastisk”

I dagarna har flera internationella medier uppmärksammat David Lagerlöfs bild. Nu har den nåt Harry Potter-författaren J.K. Rowling.

”Titta på den här kvinnan”, twittrar Rowling.

”Tess Asplund, du är fantastisk <3”

J.K. Rowling har 7,2 miljoner följare på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.