Maj Sjöwall får Leninpriset av Jan Myrdalsällskapet. Foto: Scanpix

Jan Myrdals Leninpris tilldelas Maj Sjöwall

Uppdaterad
Publicerad

Deckarförfattaren Maj Sjöwall får Jan Myrdals stora pris, även känt som Leninpriset.

Ett av landets mer omdiskuterade kulturella priser, Leninpriset, går i år till Maj Sjöwall. Tillsammans med Per Wahlöö skrev Sjöwall en rad klassiska deckare och lade grunden för de svenska deckarframgångarna.

”Med sin breda, klassiska skildring av ett Sverige i brytningstid har Maj Sjöwall och Per Wahlöö med unik konstnärlig medvetenhet och sociologisk skärpa visat hur brottet föds ur vårt samhälle, att den kriminella handlingen är ett symptom och brottslingen själv ett offer”, skriver juryn i sin motivering.

Priset, som är på 100 000 kronor och delas ut av Jan Myrdalsällskapet sedan 2009, har tidigare gått till bland andra Maj Wechselmann och Mattias Gardell. Men det är inte okontroversiellt. Till och med förra årets pristagare, författaren Sven Lindqvist, förklarade i sitt tacktal att han var ”motståndare till Lenin och de flesta av hans läror”.

Samtidigt meddelar Jan Myrdalsällskapet att regissören Gabriela Pichler får det mindre Robespierrepriset på 10 000 kronor. Detta för debutfilmen ”Äta sova dö”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.