Jimmier Åkesson (SD) och seriefiguren Bamse. Foto: TT/Rune Andreasson, Egmont publishing

Jimmie Åkesson: Bamse symboliserar vårt lands värderingar

Uppdaterad
Publicerad

När P1 Morgon ber Jimmie Åkesson (SD) rekommendera sin bästa sommarlitteratur faller valet på barnboken ”Bamse och Gluff-gluff”.

Stefan Löfven (S) väljer Astrid Lindgrens krigsdagböcker, Annie Lööf (C) satirromanen ”Gröna gården” i vilken hon själv förekommer och Ebba Busch Thor (KD) tar ”Sommarens rikedom” av Barbara Kingslover.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska rekommendera sommarläsning i Sveriges Radios P1 Morgon blir det en barnbok.

– Bamse är snäll och symboliserar mycket av de värderingar vi har i det här landet. Man ska visa hänsyn, det fick jag lära mig av Bamse när jag var liten. Man ska vara snäll mot de som är svagare, och dela med sig om man har mycket, säger Jimmie Åksseon till P1.

”Bamse står för rättvisa”

Charlotta Borelius är chefredaktör för Bamse, som ges ut av Egmont. Hon vill inte uttala sig om politik, men framhåller att Bamse står för rättvisa, godhet och allas lika värde.

– Det är väldigt många som tycker om Bamse. Jag har inga åsikter om vem som läser. Men Bamse lär ut goda värderingar, och det är bra att så många som möjligt tar del av dem, säger Charlotta Borelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.