Foto: TT

Jonas Wahlström: Katter är förutseende

Uppdaterad
Publicerad

Kulturkatten Moki kan vara någonting på spåren.

Åtminstone enligt Skansenakvariets chef Jonas Wahlström.

”Katter är listiga och förutseende”, säger han.

I år har djurgissningsivrare knackat på dörren till Skansenakvariet. Det handlar om allt från väderlek till idrottsmästerskap och Nobelpristagarkandidater. Enligt Jonas Wahlström är lemurerna flitigast anlitade. Djuren är roliga och har gott renommé.

– De är mycket musikaliska. Lyssnar och njuter, säger han.

Nobelpriset i litteratur 2015

Men det är också av praktiska skäl.

– Vi kan inte låta babianer sortera kort. En babian skulle sno allihop och springa iväg. Det går heller inte att gå in till babianerna, som det gör med lemurerna, säger Jonas Wahlström.

”Snälla och korkade”

Om god gissningsteknik kräver intelligens, är lemurerna dock inget toppendjur.

– De är snälla och lite korkade. Ska det vara smart är schimpanser, gorillor och orangutanger bäst.

Den engelskfödda bläckfisken Paul gissade korrekt utgång av tyska landslagets samtliga sju matcher i fotbolls-VM 2010. Paul dog några månader senare, men lämnade världen med ett nytt sätt att hantera outhärdlig ovisshet.

Katten är listig

Kulturnyheterna lät SVT:s kulturchef Eva Beckmans katt Moki välja pristagare. Valet föll på den uttalade förhandsfavoriten Svetlana Aleksijevitj. Kanske kan det betyda något.

– Katter är listiga och förutseende, säger Jonas Wahlström.

Enligt kattexperten Susanne Hellman Holmström spelar typ av katt också roll för grad av trovärdighet.

– Det ser ut som att hon har en bengal. Den rasen kräver mycket av sin ägare, säger hon och antyder att katten kan vara av det smartare laget.

– Katten är ett djur som litar på sig själv. De är väldigt signalkänsliga och bra på att läsa av kroppsspråk. Det är ett arv från när de var vildkatter: både bytesdjur och rovdjur.

Kan funnits annan morot

Kulturchefen är nöjd med kattens val. Men Susanne Hellman Holmström tycker sig kunna läsa in mer än bara intuition i kattskuttet.

– Jag tror att den är på väg ut, mot dörren. Han säger ”vad i helvete, så här brukar vi inte ha det. Nej tack, jag går ut härifrån, men kolla där: en räka!”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2015

Mer i ämnet