Kan inte sluta skriva om kärlek

Uppdaterad
Publicerad

Succéförfattaren David Nicholls är tillbaka med en ny bok om kärlek, trots löften om motsatsen.

David Nicholls förra bok ”En dag”, som följer Emma och Dexter under just en särskild dag i 20 års tid blev en världshit. Nu har uppföljaren ”Vi” kommit, och Kulturnyheternas reporter Isak Klasson har träffat den brittiske författaren. 

För fyra år sedan sa du att din nästa bok inte skulle bli en romantisk historia, så vad handlar ”vi” om?

– Ja, haha, det är en romantisk historia. Som handlar om nästa steg. Om vad som händer efter bröllopet, efter kyssarna och pirret vid den första kärleken, säger David Nicholls.  

Tredje karriären

David Nicholls har en framgångsrik karriär som både skådespelare och manusförfattare bakom sig. Hans första roman ”The Understudy” (Inhopparen) kom ut 2003, och sen dess har han skrivit tre böcker. De handlar alla om kärlek på ett eller annat sätt. David Nicholls ser en outsinlig källa till inspiration i kärlekens konturer.

– Jag tror familj, relationer och föräldraskap är outtömliga inspirationsämnen. Ämnena som Henry James skrev om, som Jane Austen skrev om: Familjeliv och romaniskt liv är oändligt dramatiska och intressanta.

Nyanserad bild av tvåsamhet

”Vi” handlar om ett par som ska skiljas, men som innan dess ska göra en sista semester ihop, en resa som tar familjen till städer som Rom, Madrid och Paris. David Nicholls tycker att boken ger en bild av tvåsamheten som både romantisk och irriterande, och som vare sig är himmel eller helvete.

– När jag skrev den här boken tänkte jag mycket på litteraturen om äktenskap och filmer om äktenskap. Ofta framställs äktenskapet som en form av fälla eller ett helvete, som i den fantastiska filmen ”Scener ur ett äktenskap”. Personer sliter varandra i stycken. Jag ville inte skriva en sån historia, jag känner inte till många äktenskap som är så dåliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.