Khemiri: ”Boken bottnar i två förluster”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt tacktal på kvällens Augustgala började Jonas Hassen Khemiri med att berätta att han spenderat större delen av dagen på sjukhus och under svår vånda väntat på provsvar åt en närstående.

Khemiri berättade att han började förhandla med ödet.

– Jag struntar i Augustpriset om provsvaren bli bra. Och så kom provsvaren, och de var bra.

– Och nu kommer det här, och då vill jag bara säga till ödet: Jag tar tillbaka allt, det betyder jättemycket, sa han i tacktalet på Augustgalan i Konserthuset i Stockholm.

När Kulturnyheterna träffar författaren efteråt säger han att priset betyder att han kan ta avsked från boken.

– Jag kan säga hej då och låta den segla iväg på egen hand. Det känns otroligt roligt och hedervärt.

Slog igenom med ”Ett öga rött”

Jonas Hassen Khemiri slog igenom med ”Ett öga rött” 2003. Hans andra roman, ”Montecore: en unik tiger”, kom 2006.  Efter det har han framförallt skrivit dramatik.

”Allt jag inte minns” är Khemiris återkomst till romangenren efter nästan tio år. När Kulturnyheterna recenserade den tidigare i höstas kallades den både ”oroväckande och medryckande”.

Boken, berättar han, bottnar i två förluster.

– Jag ville skriva en kärlekshistoria. Men sen gick en nära vän bort och min mormor började förlorade minnet. De två händelserna fick mig att för första gången ifrågasätta vad jag håller på med, jag frågade mig vad som var poängen.

Skriva dem tillbaka

– Hur kan jag viga mitt liv åt ord, när det här händer människor i min närhet... Men så landade jag i att det kanske ändå är orden jag kan använda för att försöka skriva de här förlorade människorna tillbaka.

Jonas Hassen Khemiri kallar ”Allt jag inte minns” för ett försök till just det; att skriva ihop en frånvarande människa. Han är inte säker på att det går, men responsen från läsarna har varit annorlunda med den här boken.

– Tidigare har läsare pratat med mig om handlingen, om det som finns i böckerna. Men de som har läst ”Allt jag inte minns” pratar mer om sina egna erfarenheter av förlust. Det känns häftigt för mig som författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.