Boken 1Q84 av den japanske författaren Haruki Murakami är en av titlarna som plockats bort från kinesiska bokhandlar. Foto: Scanpix

Kinas bokhandlare ratar japanska böcker

Uppdaterad
Publicerad

Den frostiga relationen mellan Kina och Japan har sipprat in i bokbranschen. Nu plockas böcker av japanska författare bort från bokhandlarnas hyllor i Peking.

En av titlarna som försvunnit från utbudet på den stora kinesiska bokhandelskedjan Wangfujing bookstore är ”1Q84” av den japanske författaren Haruki Murakami. Den är en av många böcker med japanska upphovsmän som försvunnit från bokhandlarna i Peking, sedan konflikten mellan Kina och Japan om kontrollen över en mindre ögrupp i Östkinesiska havet blossade upp för en månad sedan skriver The Guardian.

-Vi säljer inte japanska böcker, berättar en anställd på Wangfujing bookstore för Japan Times.

-Jag vet inte riktigt varför, men det kanske är för att relationen mellan Kina och Japan inte är så bra.

Enligt en japansk dagstidning, Asahi Shimbun, har bokhandlarna fått direktivet om att sluta sälja japanska böcker från kinesiska myndigheter, vilket Kina förnekar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.