Författaren Yan Lianke. Foto: SVT

Kinesisk aids-skandal i förbjuden bok

Uppdaterad
Publicerad

Den första upplagan av boken ”Drömmar om byn Ding” hann knappt komma ut innan den Kinesiska censurmyndigheten beslöt att boken inte fick säljas eller tryckas igen. Boken handlar nämligen om ett känsligt kapitel i Kinas nutidshistoria, då hiv-virus snabbt spreds efter att myndigheter uppmanat människor på landsbygden att sälja sitt blod till sjukvården.

Det är katastrofen vi redan håller på att glömma, den omfattande Hiv-epidemin på Kinesiska landsbygden som startade i början av 90-talet. Fattiga bönder lockades att sälja sitt blod till giriga inköpare, som sålde blodet vidare till sjukhus inne i städerna. Plasman som injicerades i bloddonatorerna skulle förhindra anemi, men smittade istället donatorerna med aids. Yan Lianke besökte den aidsdrabbade byn Ding många gånger för att skriva berättelsen.

– När jag besökte byn såg jag många unga män i 30-års åldern som gick nakna på gatan. Sjukdomen hade gjort dem så avmagrade och tärda att de inte kunde ha sina kläder. När jag hade varit i byn ett antal gånger insåg jag att av byns 800 invånare hade 200 personer dött, säger författaren Yan Lianke till Kulturnyheterna.

Utelämnade upplevelser

Det värsta han upplevde i den lilla byn i Henanprovinsen i centrala Kina, har han inte skrivit om, dels för att boken i så fall  inte hade gått igenom censuren men också för att han inte ville lämna läsaren i samma mörker som drabbade honom själv.

– När jag hade skrivit klart boken försökte jag ringa till mina vänner, men jag fick inte tag på någon. Jag tog tåget och promenerade till långt in på natten, till slut släppte sorgen och depressionen. Men efter att boken är klar har jag inte vågat läsa om den, berättar Yan Lianke.

Drogs in efter tre dagar

I tre dagar var boken ute på den kinesiska marknaden, innan den drogs in av myndigheterna, innehållet var för brännande. Yan Lianke menar att ansvaret för AIDS-tragedin både ligger på bönderna som blev giriga och ville tjäna snabba pengar, men också på myndigheterna.

– Man kan inte förneka att myndigheterna har ansvar för det här, för de uppmuntrade och fick bönderna att sälja blod, säger Yan Lanke.

Ingen vet hur många som drabbades av aids till följd av den stora blodgivarvågen. Romanen ”Drömmar om byn Ding” är översatt till 16 språk men framgången med boken gnager i Yan Lianke.

– Romanen har gjort mig känd och jag har fått betalt och fått det bättre, men de drabbade har bara fått det sämre, säger han till Kulturnyheterna.

Reporter i inslaget: Sindra Grahn

Fotograf: Don Titelman

Klippning: Sindra Grahn

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.