Klas Östergrens nya bok är en ”stark roman om ett svagt samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles har läst Klas Östergrens nya roman ”Twist”.

Klas Östergren, som intar stol nummer elva i Svenska Akademien i december, debuterade 18 år gammal med romanen ”Attila”. Han slog igenom 1980 med ”Gentlemen”, som just nu blir film.

I sin nya roman ”Twist” väver Klas Östergren samman ett Stockholm som ersätts av ett hel annat, solkiga affärer, skumraskfigurer och skuggspelet när muren faller mellan öst och väst. En berättelse om att utnyttja och bli utnyttjad. Och allt startar med en förälskelse sommaren 1963.

Känner igen sig

– Den som läser nya romanen ”Twist” känner igen sig i Klas Östergrens värld: här handlar det om gråzoner i tillvaron. Skuggvärldar där folk ljuger utan att man fattar det innan det är för sent, där mutor och korruption är vardagsmat samtidigt som allting på ytan är det lilla snälla Sverige som förvandlades och blev modernt på 60-talet, säger Ulrika Milles.

– Sorgen över allt som går förlorat är en stark underström i Östergrens författarskap, och här handlar det både om en manlig författare och ett samhälle som åldras och förvandlas.

Gömmer politiken

Ulrika Milles tycker att Klas Östergren alltid skriver politiska romaner och tv-serier, men att han gömmer politiken i gåtor.

– Här göms en historia om kvinnomisshandel och samhällets svaghet. ​Och kanske är det kusligaste att han skapat en berättelse som handlar om ovisshet, att vi inte ser vad som händer under ytan någonstans, vilket bara väcker ännu mera ovisshet.

– Det är en stark roman om ett svagt samhälle.

Se Ulrika Milles recensera ”Twist” i klippet längst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.