Författaren Håkan Nesser, teaterkritikern Anna Hedelius och författaren Göran Greider. Foto: TT / SVT

Kollegorna om Henning Mankells författarskap

Uppdaterad
Publicerad

Kollegor och kritiker om Henning Mankells författarskap. Göran Greider: Han lyfte deckargenren till en ny nivå.

– Det var hemskt tråkigt, jag trodde att han var på bättringsvägen. Men det här kommer så plötsligt, jag måste låta det sjunka in, jag har inte mer att säga just nu, säger författarkollegan och akademiledamoten Klas Östergren.

Enligt Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles är Mankells Wallanderböcker speciella i sättet de skildrar ett Sverige i förändring.

Henning Mankell 1948-2015

– Han skrev deckare som utspelade sig i ett Sverige på gränsen till att bli en del av den större världen medan den svenska offentligheten fortfarande handlade om att förbli ett litet isolerat rike, säger Ulrika Milles och fortsätter.

– Kurt Wallanders mumlande frågor om vad som hänt med folkhemmet var en uppfordran: 'Se er omkring!' Och vi som läste kunde andas både snabbare och lättare tack vare Henning Mankells framsynta och mörka samhällskritiska deckare.

Sverige och världen

Författaren och journalisten Göran Greider säger till Kulturnyheterna att Mankells kriminalhistorier är en stor berättelse om Sverige och världen.

– Han lyfte genren till en ny nivå. Det var svensk realitet som seriekopplades med det som hände Baltikum och Afrika.

Anneli Høier har varit Henning Makells internationella agent de senaste 25 åren. Hon menar att det var Henning Mankell som satte Scandinavian crime på kartan.

– Han var ”the King of Scandinavian crime”, utan honom hade vi inte haft den här vågen av framgångsrika skandinaviska deckare. Många deckare lanseras idag i USA med texten ”if you like Henning Mankell, you will love ...”.

Anneli Høier tror att Mankells framgångar delvis beror på hans förmåga att beskriva ett mikrokosmos i Ystad och förmedla någonting som faktiskt är universellt.

– Det var en annan sorts krim som man inte hade sett förut när den kom. Han hade en enorm betydelse och var den skandinaviske författare ute i världen som banade vägen för många andra. Han var verkligen i en klass för sig.

”Ett moraliskt kraftcentrum”

Göran Greider beskriver känslan efter dödsbeskedet som chockartad.

– Kanske var det väntat, men det släcker ut mycket annat. Jag har träffat honom då och då, han utstrålade vänlighet och eftertanke och ett slags trots. När man träffade honom så var han alltid ett mycket stilla moraliskt kraftcentrum.

– Jag har på något sätt levt med honom sen alltid. Jag har läst alla deckare. Han var en viktig ledstjärna genom sitt engagemang och sin afrikanska hemhörighet.

Henning Mankell var också dramatiker och var sedan 1986 konstnärlig ledare för Teatro Avenida i Moçambiques huvudstad Maputo.

Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius minns en författare med stort rättvisepatos.

– Han hade en lika stor lidelse för teatern som för rättvisa i världen. Jag tänker framför allt på hans engagemang som konstnärlig ledare för Teatro Avenida och som upphovsman till flera pjäser med politisk sprängkraft.

Kriminalförfattaren Håkan Nesser minns sin kollega och vän med värme.

– Henning hade en unik ställning som författare. Dels var han den första som drog igång vågen med framgångsrik svensk kriminallitteratur, dels hade han ett politiskt engagemang som var genuint och konsekvent.

”Tog alltid de svagas parti”

Just Mankells politiska övertygelse var ett framstående drag, även privat.

– Han ju stridbar, kontroversiell och inte alltid en enkel person. Men han tog alltid de svagas parti och skulle ha behövts i flyktingdebatten i dag. Vi var ju inte samma sorts författare, jag är ju inte en politisk. Han skämtade ibland och sa”du borde nog bli lite mer seriös”. Han menade väl att man borde ta politisk ställning som han gjorde, skrattar Håkan Nesser.

Han berättar om hur utländsk press ständigt påmint honom om Henning Mankells ställning.

– När man är utomlands frågar de alltid om honom. Om svensk kriminallitteratur vore en republik så vore Henning Mankell dess president. Hans betydelse kommer att fortsätta växa efter hans död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henning Mankell 1948-2015

Mer i ämnet