Krister Henriksson Foto: TT

Krister Henriksson: Han var storslagen i sin sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

I 32 filmer har skådespelaren Krister Henriksson gjort rollen som Kurt Wallander.

Karaktärens skapare var en nära vän.

”Jag ringde honom varje dag, och jag kommer fortsätta att ringa honom varje dag tills jag inser att han inte kommer att svara”, säger han.

I natt dog författaren Henning Mankell, 67 år gammal.

I förrgår hade Krister Henriksson, skådespelare, senast kontakt med honom.

Henning Mankell 1948-2015

– Ingenting. Jag känner ingenting. Henning har en så stor plats i min tillvaro och i mitt liv. Nu är den platsen tom och jag vet inte hur jag ska fylla den. Vi var så goda vänner han och jag och ringde varandra mer eller mindre varenda dag. Det känns som att jag kommer att fortsätta ringa. Han har varit öppen med sin sjukdom, alla visste om den, men när det sker känns det lika fullt, säger han.

– Jag kommer att fortsätta ringa tills han svarar. Tills jag inser att han inte kommer att svara. Men det är inte nu.

Pratade inte om sjukdomen

Henning Mankell var sjuk i cancer. Trots att författaren pratade öppet sjukdomen, var det sällan någonting författaren och dramatikern pratade med Krister Henriksson om.

– Vi hade så mycket planer och så mycket vi skulle få gjort. Vi talade bara om det, nästan aldrig om att han var sjuk. Vi hade roligt, väldigt roliga samtal. Jag minns våra stunder på Grand hôtel, när vi satt där i solgasset och tog ett glas vin, och pratade. Ganska lätta och roliga samtal. Och lite skvaller.

”Alltid varit ett föredöme”

Krister Henriksson säger att Henning Mankell var en ledstjärna för honom.

– Det här kan jag säga: alla vet vilken storslagen författare han var, men få vet hur storslagen han var i sin sjukdom. Han har alltid, på alla plan, varit ett föredöme för mig, men på det sätt han gick igenom sin sjukdom blev han en ledstjärna. Hur hanterar man sin sjukdom? Det är en ganska stor procent som får den. Han var storslagen.

Enda gången Henning Mankell var öppet ledsen, berättar Krister Henriksson, var när författaren besökte Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för att behandlas mot cancern. Där träffade han yngre människor med samma sjukdom.

– Det tyckte han var jobbigt. För egen del tyckte han, tror jag, att allt var ganska okej, Mer ”fan att vi inte fick det här gjort, nu måste vi hinna med det ändå”. Mer och mer började han titta på det han faktiskt fått gjort.

”Har påverkat mig”

I förrgår pratade Krister Henriksson och Henning Mankell i telefon i vanlig ordning. Också i vanlig ordning om annat än författarens sjukdom.

– Vi pratade lite om teater i Stockholm, jag höll honom informerad om det jag sett. Det var small talk.

Efter 32 filmer har karaktären Kurt Wallander blivit en del av Krister Henrikssons liv.

– Det har påverkat mig på väldigt många plan. Men om jag ska säga något i dag, så var det bästa med Wallander att jag fick träffa Henning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henning Mankell 1948-2015

Mer i ämnet