Tror på kenyanske Thiong'o, men hoppas på vitryska Aleksijevitj. Foto: TT

Kulturredaktionen tippar vinnaren av Nobelpriset

Uppdaterad
Publicerad

Kulturredaktionen polerar spåkulorna och tippar årets vinnare av Nobelpriset i litteratur 2014.

Snart vet vi vem som får Nobelpriset i litteratur 2014. Och som vanligt surrar det av rykten. Kommer någon av bettingsajterna få rätt? Eller är det dags för den dokumentära författaren Svetlana Aleksijevitj? Kulturnyheterna har frågat våra litteraturkritiker Ingrid Elam och Ulrika Milles samt Babels programledare Jessika Gedin.

”Foliehattsläsa bettingsajterna”

Vem/vilka tror du på?

Litteraturpriset 2014

– Alltså, man vet ju aldrig. Akademien är numera lika slumpmässig som radioaktivt sönderfall. Men så plötsligt är det vissa namn som börjar höras oftare än andra. I år är Ngugi Wa Thiong'o ett av dem. Å andra sidan: den här veckan sitter vi på kulturredaktionerna och gör allt från att spå i kaffesump till att foliehattsläsa bettingsajterna – så det är knappast en kvalificerad gissning, konstaterar Jessika Gedin.

Och när det gäller Ngugi Wa Thiong'o får Gedin medhåll av Ulrika Milles, litteraturkritiker och redaktör för Kulturnyheterna:

– Ngugi Wa Thiong'o från Kenya, poeten Adonis från Syrien eller fransk-algeriska Assia Djebar tror jag finns med på den där hemliga långa listan som Akademiens nobelkommitté har någonstans. Tre 30-talister med helt olika uttryckssätt men med mänsklig frigörelse som textens hjärta. Nobelmateria!

Dags för Oz?

Ingrid Elam tror istället på en israelisk författare som funnits med i förhandsspekulationerna tidigare år:

– Amos Oz ligger också bra till, nog även hos Akademien, han är värd att satsa en peng på.

Vem/vilka tror du inte på?

Japanen Haruki Murakami ligger högst hos vadslagningsfirmorna, men han kommer nog inte att få priset, slår Elam fast.

– Det kommer inte bli Bob Dylan. Och det kommer inte bli Joyce Carol Oates. Och det kommer inte bli Haruki Murakami. Och så tycker jag att folk ska sluta gnälla om att det borde bli nån de redan känner till. Vad är det som är roligt med det? Det är bara slappt. Vi vill ju läsa nytt! Veta mer! Hitta nya fantastiska författarskap!

Hoppas på Aleksijevitj

Inte heller Ulrika Milles tror på Dylan, eller på hans landsman Philip Roth. Hon hoppas istället att det ska vara den vitryska journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitjs tur i år:

– I sitt livsprojekt ”Utopins röster” har hon intervjuat hundratals vanliga människor, experter och makthavare för att försöka förstå vad den kommunistiska drömmen om den nya människan betydde för dem som levde den. En avgrund av känslor som ingen beskrivit förut. Aleksijevitj reportagekonst förändrar skönlitteraturen som den brukar se ut.

Även Jessika Gedin hoppas att det ska 2014 bli Svetlana Aleksijevitjs år.

– Jag hoppas på Aleksijevitj. Innan Gitta Sereny dog höll jag tummarna för henne varje år – nu har Aleksijevitj tagit hennes plats. Det litterära reportaget – när det är bra – är viktigt för både skönlitteraturen och journalistiken. För att inte tala om hur viktigt det är för läsaren, tycker Jessika Gedin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Litteraturpriset 2014

Mer i ämnet