Lessing donerar sin boksamling till Zimbabwe

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska nobelpristagaren skänker bort över 3.000 böcker.

Doris Lessing föddes 1919 i Iran. Hon växte upp i Sydrhodesia, nuvarande Zimbabwe, men flyttade 1949 till London.

Nu meddelar nyhetssajten New Zimbabwe att Lessing, som dog i slutet av förra året, valt att donera sin boksamling på över 3.000 böcker till biblioteket Harare i Zimbabwe.

Böcker i alla rum

Hennes testamentsexekutor har bett ”Book Aid International” att hjälpa till med flytten. En organisation som varje år skänker över 50.000 böcker till Zimbabwe och som Lessing varit en stark supporter av.

En medarbetare i ”Book Aid International” säger till New Zimbabwe att de är fascinerade över den variation och bredd som Lessings samling innehåller. Med allt från skönlitteratur, poesi, biografier till historieböcker.

”Vi hittade inte bara böcker i alla rum i Lessing hem, utan på hyllor i varje utrymme där hyllor kunde få plats, i hallen, under trappan – det var böcker överallt.”

Firas på litteraturfestival

”Böckerna kommer att uppskattas mycket av invånarna i Zimbabwe, för de är böcker värdefulla men också en sällsynt vara”, säger medarbetaren på ”Book Aid International”.

Samlingen kommer firas på en litteraturfestival i landet i november. Medlemmar ur Lessings familj kommer närvara tillsammans med författare från Zimbabwe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.