Författaren skriver i en debattartikel att hon bojkottar årets Bokmässa. Foto: Martin Brunn.

Lisa Bjurwald bojkottar Bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

”Nazism behöver inte debatteras eller definieras i Europa efter 1945 – den behöver motarbetas.”

Det skriver författaren och journalisten Lisa Bjurwald i en debattartikel i Expressen. Nu väljer hon att bojkotta Bokmässan efter Nya Tiders medverkan.

I dag inleddes Bokmässan i Göteborg som i år hittills har kantats av alla turer kring att Nya Tider ska medverka på mässan.

I en debattartikel i Expressen riktar nu författaren Lisa Bjurwald skarp kritik åt Svenska Förläggareföreningen, Författarförbundet och hur bara två aktörer aktivt har valt att ta ställning mot Nya Tiders medverkan, en tidning som hon konsekvent genom text inte nämner vid namn.

Bokmässan 2016

– Den största besvikelsen är inte över enskilda kulturarbetare, det är ett kännbart praktiskt och ekonomiskt beslut att inte medverka, utan över branschorganisationerna som inte satt press på arrangörerna, säger Lisa Bjurwald till Kulturnyheterna.

– Givetvis kan man som tunga aktörer gå ihop och kräva att endast demokratiska förlag, grupper och företag ska närvara. Det sker ständigt på till exempel festivaler.

En samvetsfråga

I debattartikeln pekar Lisa Bjurwald också på hur rubriker om nazistattacker ”har krymt sedan skinnskallarnas 1990-tal” och lyfter ett exempel från i fredags då en ung finsk man mördades av nazister på öppen gata i Helsingfors. Hon skriver också hur gärningsmannen tillhör samma grupp som ”halvhjärtat döljer sig bakom en viss svensk tidning – en tidning som i dag tar plats på norra Europas största bokmässa”.

”Kultursveriges flathet handlar om att man vill kränga sina alster på mässan, mingla med rätt personer, skapa klickbara snackisar. Jag kan inte med rent samvete bidra till att legitimera en mordisk ideologi”, skriver Bjurwald i debattartikeln och berättar att hon väljer att ställa in alla sina programpunkter och bojkotta Bokmässan.

— Efter nazistmordet i Finland och det nazistiska mordförsöket i Sverige blev det till slut ett självklart beslut att ställa in, säger hon till Kulturnyheterna.

Lisa Bjurwald är själv aktuell med nya boken ”Tills bara aska återstår”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2016

Mer i ämnet