Finanstiden som isländsk folktro

Uppdaterad
Publicerad

2008 drabbades Island av den globala finanskrisen och författaren Einar Mar Gudmundsson blev ett språkrör för motståndet mot regeringens politik. I sin senaste roman ”Kungar av Island” bearbetar han kristiden skönlitterärt.

”Folk som tidigare trodde på alver och spöken tror nu på konjunkturparametrar och inflationsbarometrar”, så skriver den isländska författaren Einar Mar Gudmundsson i sin senaste roman ”Kungar av Island”. Berättelsen är en skönlitterär tolkning av finanstiden, tiden innan Islands ekonomi kraschade.

– Numera finns det personer som hävdar att vårt samhälle har förlorat sinnet för det komiska, för humor, och att man i våra dagar lägger större vikt vid girighet och extravaganser. Det äger nog sin riktighet, läser Einar Mar Gudmundsson ur ”Kungar av Island”.

Humoristisk teckning

”Kungar av Island” utgår från en överklassläkt som styrt och ställt i en liten fiktiv kuststad i över 200 år. Det är en så kallad pikareskroman i stil med ”Don Quijote” eller ”Dumskallarnas sammansvärjning”, en humoristisk teckning av isländsk historia där ny och gammal folktro förenas.

– Förr i tiden, i islänningasagorna, då gjorde de som skrev ingen skillnad på det som var övernaturligt och det som var normalt.

”Levde i en sagovärld”

Han beskriver tiden innan finansbubblan sprack 2008 som att leva i HC Andersens ”Sagan om Kejsarens nya kläder”. Einar Mar Gudmundsson ville använda allt han lärt sig om romankonsten till att skriva om den overkliga verklighet islänningarna levde i.

– Vi levde i en sagovärld där politiker och ekonomer och jurister pratade om samhället som om de vore skådespelare. Det var ingen som förstod vad de sa. Men alla var tvungna att låtsas som om de förstod dem. För annars var du dum, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.