En mänsklig kedja tvärs igenom bokmässan i solidaritet med människor på flykt. Foto: TT/Fredrik Sandberg

Mänsklig kedja på mässan

Uppdaterad
Publicerad

Författare höll manifestation för en humanare flyktingpolitik. – Det värmer mitt hjärta, jag är ju själv flykting från början, säger den schweiziska författaren Irena Brežná, som besöker bokmässan för första gången.

På bokmässan bildade i kväll författare och andra en mänsklig kedja för att visa att man vill se ett medmänskligare Europa och välkomna de som behöver skydd och hjälp.

SVT träffade den prisbelönta schweiziska författaren Irena Brežná som själv en gång flydde sitt hemland Slovakien och som besöker bokmässan och Sverige för första gången.

– Det värmer mitt hjärta, jag är ju själv flykting från början, säger den schweiziska författaren Irena Brežná.

”Föväntas vara tacksamma”

Författaren Irena Brežná vänder sig mot hur flyktingar framställs i media. Att det ofta är i samband med ord som kris, problem och katastrof. Orden som använts i samband med nyhetsrapporteringen om flykingsituationen i Europa. En gång flydde hon själv från sitt hemland för att slå sig ner i Schweiz och hon menar att mottagarländerna måste förändra sitt synsätt på flyktingar.

– Jag är ingen politiker, men jag skulle önska att mottagarländer börjar se på flyktingar som en tillgång för samhället och inte som svaga personer som bara kan utföra de mest basala tjänsterna i samhället, säger hon. Det är inte alltid flyktingar är tacksamma för att komma till ett nytt land, men förväntas vara det. Och mottagarländerna känner att man måste bistå med mycket hjälp när det kanske i själva verket är så att flyktingarna är svaret på mycket som saknas i det nya landet. De kommer med kunskap och erfarenhet.

Irena Brežná har beskrivits som östeuropas viktigaste litterära röst, trots att det är nästan 40 år sen hon lämnade Slovakien. Hon har skrivit flera romaner och prisats för sina verk, bland annat för uppmärksammade ”Den otacksamma främlingen”.

Prisad journalist

Förutom författarskapen är Irena Brežná verksam som akademiker, människorättsaktivist och journalist. Hon har också fått pris för sin krigsrapportering från Tjetjenien. På bokmässan medverkar hon bland annat på debattscenen under rubriken ”Migrationens etik.”

– Det är en otroligt viktig fråga att prata om, säger Irena Brežná. Hur vi människor i en sådan situation bemöter och behandlar varandra.

Och samtidigt som diskussionerna på bokmässan pågår fortsätter människor fly från mellanöstern där freden hotas och där extremistorganisationen IS nu kontrollerar stora områden.

”Måste stoppa IS”

På debattscenen kunde man i dag höra den internationellt kända terroristexperten Loretta Napoleoni som i år är aktuell med den omdebatterade boken Islamiska Staten.

– Man måste försöka stoppa Islamiska Staten från att expandera. Men det kräver en ny strategi. Det går inte genom krigföring med bomber, säger Loretta Napoleoni.

Vilken strategi skulle det vara?

– Lokala ledare och ledare i väst måste intensifiera sina diplomatiska ansträngningar och lyssna på IS som är tydliga med att de vill skapa en ny muslimsk stat och organisationen kan mycket väl lyckas med sina ansträngningar.

– Europa står inför en enorm flyktingvåg på grund av oron i mellanöstern och en lösning måste hittas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.