Maxim Grigoriev. Foto: Anton Hedberg/Borås Tidning

Maxim Grigoriev är årets debutant

Publicerad

Den rysk-svenske författaren vinner Borås Tidnings debutantpris 2015.

”För en roman som livfullt gestaltar mänsklig värme och kyla och visar hur stark fiktionens kraft kan vara”. Så skriver juryn i sin motivering när författaren Maxim Grigoriev tilldelas Borås Tidnings debutantpris 2015 för sin novellsamling ”Städer”.

Språkligt erfaren

Grigoriev, född i Moskva och uppväxt i Sverige, har haft en lång karriär som rysk-svensk översättare före sin litterära debut, vars tolv noveller till stor del utspelar sig i Ryssland.

– ”Städer” är en strålande debut, språkligt mogen och sorgset melankolisk, säger Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist i ett pressmeddelande.

Namnkunnig skara

Grigoriev blir därmed den femtonde vinnaren i ordningen av det prestigefyllda litteraturpriset, som har lyckats etablera sig som en fingervsining för framtidslöften inom den svenska litterära fåran.

Några av de tidigare vinnarna är till exempel Jonas Hassen Khemiri, Lotta Lotass, Martina Lowden och Daniel Sjölin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.