Foto: TT/SVT

Medelklassens förfäran i ny arbetarlitteratur

Uppdaterad
Publicerad

Arbete och klass har länge haft en central plats i litteraturen, men på senare tid är det knappast någon arbetarklassens lovsång som skrivits fram. Snarare medelklassens förfäran inför det monotona och trista.

– Arbetarlitteraturen är en svensk specialitet. Den handlar traditionellt om stolthet inför arbetet. Nu kommer det nya böcker som berättar om att vara maktlös när man tjänar andra, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

Kristina Sandbergs ”Liv till varje pris” vann årets Augustpris i kategorin skönlitteratur. Sandbergs trilogi handlar om hemmafruarnas otacksamma arbete.

Även Magnus Dahlström avslutade en trilogi, med boken ”Psykodrama”. Också den berör problematiken i att inte kunna påverka sitt arbetsliv.

Monotont och repetitivt

– Arbete, frånvaron av arbete och arbetsmiljö är vår tids mest brännande politiska frågor. Det är inte så konstigt att författarna vill in där och peta, säger författaren Anneli Jordahl, själv aktuell med en roman i år, om hembiträdet Mona.

Utgivningen präglas av arbetets tristess: Monotont, repetitivt och något som man vill ska passera.

– Det är den osäkra arbetsmarknaden som är i fokus i litteraturen, säger Anneli Jordahl.

Nya förlorare

Det är de tjänande yrkena som skildras. Hemtjänsten, till exempel, som i Linn Bursells ”Allt som är”. Och i Therese Bohmans ”Den andra kvinnan” skildras köksbiträdets osynliga arbete.

– Jag tror att det är Kerstin Ekman som någon gång har skrivit att i det moderna Sverige så är den som är satt att tjäna också har blivit en förlorare. Det är det de här romanerna sätter fingret på, säger Ulrika Milles.

Bara på besök

Men påfallande många har ett medelklassperspektiv, menar Anneli Jordahl. Huvudpersonen är bara på besök på arbetslivets botten.

– Jag kan önska mig en skildring av de verkligt utsatta på arbetsmarknaden. Jag tänker på de kvinnor och migranter som kanske har tre olika jobb på en dag för att få ihop ett minimal månadsinkomst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.