Magnus Utvik svarar på debatt.svt.se på den kritik som hans bok ”Tuktad till frihet – historien om Hans Scheike  och hans kvinnor” fått motta. Foto: TT

Medlemmar ur ”sexsekten” rasar på SVT Debatt

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken fortsätter mot författaren till boken om Scheikekollektivet.

Magnus Utvik svarar på SVT Debatt på den kritik som hans bok ”Tuktad till frihet – historien om Hans Scheike  och hans kvinnor” fått motta.

Det är framförallt Brita Sylvan, en av de personer som står Hans Scheike nära och som är en del av kollektivet, som i kommentarsfältet fortsätter påstå att boken innehåller ”ren lögn och förtal” – detta trots Magnus Utviks förklaringar i sin debattartikel.

Dömdes för att ha utnyttjat unga flickor

Hans Scheike dömdes under 80-talet till fängelse för att ha arrangerat ett ridläger där han utnyttjat unga flickor. Brita Sylvan och Agneta Ogebratt dömdes även de till fängelse för medhjälp.

Det var under den här perioden av massiv mediebevakning som kollektivet i kvällspressen började kallas för ”sexsekten”.

”Vi har gått vidare”

Brita Sylvan menar att Magnus Utvik på ett felaktigt sätt berör de här händelserna. I kommentarsfältet på SVT Debatt skriver hon bland annat:

”Hur kan du påstå att vi har en ideologi idag som inbegriper småflickors medverkan? Det är ju ren lögn och förtal. Efter rättegångarna och fängelsestraffen har vi helt släppt alla sådana tankar. Det är 25 år sedan och alltså inte något att ta upp idag. Ändå går hela din bok ut på detta och du försöker bevisa genom gamla skrifter och dokument från tiden före 1988, att vi idag är en farlig totalitär sekt.[...]

”Vi har gått vidare och lever på andra sätt nu än för 20-30 år sedan. Det framgår verkligen inte av din bok.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.