Journalisten Anna Dahlqvist.

Mer än bara lite blod

Publicerad

Mens i kombination med fattigdom är ett enormt problem som bland annat hindrar miljontals människor från att gå till skola eller jobb. I frilansjournalisten Anna Dahlqvists nya bok ”Bara lite blod” skildras mens och makt ur ett internationellt perspektiv.

Anna Dahlqvist besökte Indien, Uganda, Bangladesh, Kenya och USA och pratade med menstruerande kvinnor, mensforskare och mensaktivister under arbetet med boken.

– När du förväntas på alla sätt dölja att du har mens och det är svårt att göra det, för du har inte tillgång till effektiva mensskydd eller vatten, säger hon till Kulturnyheterna.

– Då leder det till att det är väldigt jobbigt att gå i skolan, och att du tänker: kommer jag läcka? Vad händer när jag ställer mig upp?

Undviker skolan

Ett av de största problemen med tabut kring mens blir att kvinnor undviker att vistas i skolan, och får sämre förutsättningar till en bra utbilding. Något som på sikt försämrar landets utbildningsfaktor och dess ekonomiska utveckling, enligt Dahlqvist.

– Om pojkarna skrattar, blir ni inte arga? ”Nej de skrattar ju för att vi inte kan hålla oss rena”. Det är en global föreställning om att mens inte får synas för att det förknippas med skam.

I ”Bara lite blod” skriver Dahlqvist att ”mens handlar om rätten till hälsa, det kan också handla om rätten till liv.”

– Många som jag intervjuade i Kenya och Uganda berättade att det var självklart att torka mensskydd under sängen, för att ingen skulle se. Då blir de inte heller torra, och det betyder att risken ökar för olika underlivsinfektioner, som i sin tur är något som man inte har råd att behandla eller inte prioriterar.

Vad säger du till dem som tycker att det gjorts tillräckligt mycket om mens?

Det är så otroligt många människor som har mens - hela tiden varje dag. Det kommer nya menstruerare hela tiden. Ska man tänka sig att man river av det här ämnet med några böcker på några år? Då har vi pratat färdigt om mens? Det är så fånigt tycker jag.

Vi ska hyllas för att vi kan föda barn, men skämmas så mycket för att vi har mens att vi inte ens kan gå till skolan – inte ens kan gå ut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.