Svt:s litteraturkritiker Ulrika Milles. Foto: SVT

Ulrika Milles: Böckerna förenas av mörker

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas litteraturkritiker, Ulrika Milles kommenterar nomineringarna i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.

Det har varit ett starkt litteraturår, och ur detta har juryn valt att lyfta titlar som är så väntade att de står långtidsparkerade i rutan för möjliga vinnare.

Sara Stridsbergs drömspelslika ”Beckomberga. Ode till min familj”, Kristina Sandbergs ”Liv till varje pris”, som avslutar trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik och Steve Sem-Sandbergs ”De utvalda”, om barnen som i nazismens namn dödades på sjukhuset Spiegelgrund – tre starka romaner som gör att det förflutna slår upp i våra ansikten och blir aktivt.

Augustpriset 2014

Även oväntade val

”Ett så starkt ljus” av Lyra Ekström Lindbäck är däremot ett mer oväntat val, liksom ”Alkemistens dotter” av Carl-Michael Edenborg och ”Ma” av Ida Börjel. 

En extremt samtida kärleksroman med queer stockholmsfond,​ en undergångsmärkt äventyrsroman från 1700-talet  och en på en gång formmässigt avancerad och känslomässigt drabbande långdikt – ”Ma” som i mamma och det japanska tecknet för ”negativ rymd”.

​Det ger ett starkt intryck av att juryn bestämt sig för att fösa fram den smala litteraturen ur skuggorna till läsarna. In i ljuset!

Böcker förenade av mörker

Men är det något som förenar dessa sex verk är det ett betydelsedigert mörker, och ett förhållande till samhället omkring oss som fullt av friktion och sorg.

I mörkrets hjärta i de här berättelserna, där flera har en dokumentär prägel, talar kvinnor och flickor som inte bara vantrivs i kulturen, utan som plågas av den, och så barn som försöker slå sig fria från den. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Augustpriset 2014

Mer i ämnet