Kallentoft: Svenska deckare är som spanjorernas tjurfäktning

Uppdaterad
Publicerad

Mons Kallentoft är tillbaka med en deckarhjälte baserad på Herkulesmyten: ”Väldigt tacksamt med de tolv storverken han utför, man kan göra en bok per dåd”.

I den nya boken är det den unga polisen Zack Herry står i centrum, en figur Kallentoft modellerat på den antika hjälten Herkules som utförde tolv stordåd.

Tillsammans med författaren Markus Lutteman har han skapat en thriller som ”inte lämnar något andrum” som Kallentoft beskriver det.

”Oerhörd skönhet i tjurfäktning”

Själv är Mons Kallentoft, som numera är bosatt i Spanien, intresserad av ett särskilt spel som pågår på liv och död – tjurfäktning.

– Det finns en extremt säregen skönhet i det. När det är bra kan gränsen mellan liv och död nästan suddas ut. Det är sublimt, säger han.

Du skriver blodiga berättelser om ond bråd död, vad är det för fascination du har inför det?

– Alla bra berättelser handlar väl om våld sex och död. Är det inte så? Döden är ju hur spännande som helst, säger Mons Kallentoft.

– En deckare är som konst betraktat ett slags system som man plockar in saker i och tjurfäktning liknar ju deckaren på det sättet. Det är väldigt strikt ordnat, det finns inget spontant i det, mer än djuret som man ska försöka kontrollera. Det är ju det det går ut på. Kontroll, dominans, död.

”Ett sätt att umgås med döden”

Han är fullt medveten om det stora motståndet mot tjurfäktning som finns i många länder, bland annat Sverige.

– I Sverige är tjurfäktning verkligen inte kosher någonstans! Men om man vet något om modern djurhållning så är inte det heller så snyggt, säger han.

Jag tror att tjurfäktningen är ett sätt att umgås med döden. Och deckaren fyller absolut en sådan funktion, att umgås lite med döden i en trygg kontext. Så så till vida liknar det varandra, det gör det.

Svenska ”Herkules” fick batong som vapen

I nya romanen har Kallentoft också återanvänt mycket gammalt kulturellt gods. I en omstöpning av Herkulesmyten låter han en ung polishjälte bli den som står inför actionfyllda uppdrag

– Det är väldigt tacksamt med de tolv storverk som Herkules utför, man kan göra en bok per dåd. Och så kan man skriva om den trasiga barndomen som Zack också har.

Mons Kallentoft berättar att det gick lätt att översatta den grekiska hjälten till en Stockholmskille anno 2014.

– Bara en sådan enkel sak som att Zack är Stockholmspolisens stjärna med batong. Medan Herkules favoritvapen var klubban.

– Jag ville skriva en bok som var ”one for the boys”, rappare, rakare och ännu tätare än jag gjort tidigare, säger Mons Kallentoft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.