Tove Jansson är en av nordens mest kända barnboksförfattare. Hon gick bort 2001, 86 år gammal. Foto: TT

Mumin-mamman invald i seriernas Hall of Fame

Publicerad

Skaparen av Mumintrollen, Tove Jansson, har blivit invald i Will Eisner Comic Awards Hall 2016.

Tove Jansson (1914–2001) kommer i år att hamna i Will Eisner Hall of Fame tillsammans med Carl Burgos (1916–1984) som skapade Marvel-hjälten the Torch (Flamman). De båda tecknarna har valts ut att bli automatiskt nominerade till utmärkelsen som beskrivs som seriernas Oscar.

En kvinnlig pionjär som serietecknare

För Sophia Jansson, styrelseordförande för Moomin Characters och brorsdotter till Tove Jansson, kom utmärkelsen som en överraskning.

– Det är alltid roligt när Tove får priser, särskilt som hon är en tidig kvinnlig pionjär som serietecknare. Jag hoppas att det här kan inspirera och bana väg för fler kvinnliga serietecknare, säger Sophia Jansson.

Serierna gick som följetong i över 20 år

Tove Jansson är kanske mest uppmärksammad i Sverige som romanförfattare, men Sophia Jansson tycker att Tove Jansson har fått en revival de senaste åren. Allt fler har hittat tillbaka till hennes serier, som gick som serieföljetong i olika dagstidningar under åren 1954-1975.

– Allt fler har börjat upptäcka vilken skicklig tecknare hon var, säger Sophia Jansson.

Muminarna växer fortfarande i popularitet

Hon berättar att Muminfigurernas länge har varit kända i seriekretsar, särskilt de som är inriktade på äldre kvalitetsserier, men att Muminarnas popularitet ständigt växer runt om i världen. Även i Sverige där de har ett samarbete med bland andra Junibacken och Håll Sverige rent.

– Vi kommer säkert lyfta fram utmärkelsen på vår hemsida, säger Sophia Jansson.

Övriga nominerade är inte direktkvalificerade

Även fyra andra tecknare är kommer att väljas in men först efter att ha röstats fram av en jury. De nominerade Lynda Barry, Kim Deitch, Rube Goldberg, Edward Gorey, Bill Griffith, Matt Groening, Jack Kamen, Francoise Mouly, George Pérez, Antonio Prohias, P. Craig Russell, Rumiko Takahashi, Jacques Tardi, och Herb Trimpe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.