Murakami svarar på 3716 läsarfrågor i ny e-bok

Uppdaterad
Publicerad

Den japanske författaren Haruki Murakami svarar på allt från om han någonsin velat vara en katt till hur det känns att ständigt tippas vinna Nobelpriset i litteratur.

Författaren till bland annat ”IQ84”, ”Kafka på stranden” och ”Norwegian Wood” är blyg och drar sig för att göra intervjuer.

Därför blev den frågespalt han öppnade på sin webbsida i januari i år oerhört populär.

Över 30.000 frågor

I japanska medier har Haruki Murakami sagt att han trodde att han kanske skulle få 10.000 frågor.

På de två veckor spalten var öppen fick författaren 37.465 stycken.

Murakami har svarat på en tiondel av frågorna, 3716 för att vara exakt, och svaren har nu samlats i en e-bok som ligger högt på den japanska försäljningslistan, skriver The Guardian.

Frågorna handlar om allt mellan himmel och jord.

Frågar om hans syn på kärnkraft

Murakami har bland annat fått svara på om han någonsin velat vara en katt, vad hans inställning till kärnkraft är och hur det känns att ständigt vara nobelpristippad.

En pappersutgåva har också släppts, men den rymmer bara 473 frågor och svar. Enligt Murakamis förlag var det författaren själv som propsade på att en e-bok med alla svaren skulle göras.

Inga översättningsplaner

Än så länge finns inga planer på att översätta ”Mr Murakamis Place”, som boken heter, från japanska, skriver The Guardian.

Det skulle i så fall vara en diger uppgift för översättaren. E-bokens längd motsvarar 8 tjocka pappersböcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.