Ingrid Elam, litteraturkritiker i Kulturnyheterna. Foto: SVT

”Mycket viktig för kvinnorörelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam och Ulrika Milles om Doris Lessings betydelse.

– Hon var oerhört betydelsefull för det kvinnliga berättandet och för kvinnligt skrivande mot slutet av 60-talet och sedan på 70-talet. Boken ”Martha Quest” var mycket viktig för kvinnorörelsen, menar Ingrid Elam och Ulrika Milles håller med:

– Hon var en feministisk ikon, som med tiden inte ville vara det, utan klagade på unga kvinnors krav och ”för stor” jämställdhet.

I prismotiveringen till Lessing stod det att hon var ”den kvinnliga erfarenhetens epiker”, ett ordval som författaren själv vände sig emot.

Hon ville hellre vara den mänskliga erfarenhetens epiker. Var hon det?

– Ja, jag kan förstå att hon reagerade på den formuleringen. Man måste skilja på hennes betydelse för kvinnorörelsen och det hon faktiskt skrev, säger Elam, som menar att Lessing kanske snarare var de koloniala erfarenheternas epiker.

Ulrika Milles förstår också att Lessing inte gillade motiveringen.

– Hon misstänkte, troligen med rätta, att hon haft motståndare inom akademien och ogillade också motiveringen, som hon såg som begränsande. Det var ju från det kvinnliga hon menat att befria sig i hela sitt liv och verk. Den andra vågens feminism som läste henne som en vapenmanual, stred också för att bryta sig ut ur den ”kvinnliga erfarenhet” som retade många i akademins prismotivering. Som om det var självklart att kvinnliga erfarenheter uteslöt mänskliga.

Hur var hennes stil?

– Hon har en intressant stil, för den är väldigt oprecis. Den är pratig och inte elegant, men det gör den å andra sidan väldigt levande, säger Ingrid Elam.

Science fiction

Förutom återkommande teman som det moderna livet och det koloniala arvet, skrev också Doris Lessing science fiction, något som kan ha försenat hennes pris menar Ulrika Milles.

– Hon var lättläst. Det kan, tillsammans med att hon skrev så mycket sci-fi, ha legat i vägen för ett tidigare Nobelpris. Men om man inte tyckte hennes stil var höglitterär var hennes sätt att blanda genrer det. Hon kunde skriva om rymden med fokus på psykologi, så att i rymden kunde alla höra hennes gestalter skrika, det var väldigt experimentellt intressant på ett tidigare ogjort sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.