Bettingbolaget: Som att ta fram odds till fotbollsmatcher

Uppdaterad
Publicerad

Går det att på förhand lista ut vem som kommer ta hem Nobelpriset i litteratur? Kulturnyheterna har talat med representanter för både spelbranschen och bokhandeln för att höra hur de gör.

På Akademibokhandeln i centrala Stockholm pågår förberedelser. För handeln gäller det att vara redo eftersom kundernas efterfrågan ökar lavinartat samma sekund som priset tillkännages.

– Vi brukar bygga upp ett bord där vi lägger fram alla författare vi tror på. De brukar återkomma år efter år. Vi tittar på bettingsajter och vi hör oss för i omvärlden och lyssnar in, säger butikschef Eva Löfstedt.

Nobelpriset i litteratur 2016

– Det skiljer sig egentligen inte mycket från när vi tar fram oddsen för en fotbollsmatch. Det handlar om informationsinhämtning, information som vi sedan värderar till en sannolikhetsprocent, som vi sedan omsätter till odds. Vi lyssnar till vad auktoriteter på området säger, det finns ju kulturkritiker och litteraturkritiker runt om i världen som vi läser och tar del av vad de tycker och tänker, säger Jonas Nilsson, PR-chef för Unibet Sverige.

Träffar ofta ganska rätt

Det är inte helt enkelt att gissa vilken författare Svenska Akademien kommer att välja. Sett i backspegeln så domineras litteraturpriset av västerländska män med engelska, franska eller tyska som modersmål.

Men på senare år har fler kvinnor tilldelats priset och Europas särställning är inte lika påtaglig som under priset första decennier. Även om européer har vunnit tolv gånger de senaste tjugo åren.

Även om det är svårt att förutse litteraturpristagaren så lyckades flera spelbolag träffa rätt förra året. Då fanns Svetlana Aleksijevitj med i den absoluta toppen och hade ett av de lägsta oddsen.

Även 2013 års litteraturpristagare Alice Munro var en favorit hos spelarna. Enligt Jonas Nilsson träffar de oftast ganska rätt

– Nio gånger av tio har vi med kandidaten på topp tiolistan, det är ju lite speciellt.

Men inte 2014?

– Precis, Patrick Modiano hade vi tyvärr inte med på våra listor.

Årets lågoddsare är veteraner

Inför årets tillkännagivande verkar spelarna tro på författare som som befunnit sig på spelbolagens topplistorna i flera år.

Joyce Carol Otes, Adonis, Jon Fosse, Ngugi wa Thiong'o och Philip Roth är har alla återigen riktigt låga odds. Men den riktiga lågoddsaren är japanen Haruki Murakami trots att till exempel ingen amerikansk författare har vunnit sedan 1993.

– Vi har själva uppfattningen att han är bland favoriterna. Han är tillsammans med Thiong'o och Adonis topp tre, säger Jonas Nilsson och fortsätter.

–Jag ska inte säga att det är hans tur i år för jag har sagt det någon gång tidigare och haft fel. Men jag skulle inte bli förvånad om han vann, så kan man säga.

Även i bokhandeln märks att många tror på Murakami.

– Han har ju funnits med ett bra tag nu, säger Eva Löfstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet