Nobelpristagare tvekar att uppträda

Publicerad

Årets nobelpristagare i litteratur, Patrick Modiano, kommer till Dramaten i samband med att han tar emot Nobelpriset i Sverige i december. Författaren är erbjuden att läsa en av sina texter, men tvekar eftersom han inte känner sig bekväm med uppmärksamheten.

– Patrick Modiano tycker det är väldigt jobbigt med uppmärksamhet och har via sin förläggare, Elisabeth Grate, hälsat att han inte vet om han kommer att vilja läsa sin text inför publik, säger Helena Seth, konstnärlig ledare för verksamheten Dramaten&.

Beskrivs som skygg

Den franske författaren Patrick Modiano beskrivs ofta som skygg och fick nobelpriset med motiveringen ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Hyllas av dottern

När han kommer till Dramaten den 12 december kommer hans dotter sångerskan, Marie Modiano, framträda med två låtar för att hylla sin pappa. Även skådespelarna Stina Ekblad, Pontus Gustafsson, Jonas Karlsson och Nina Zanjani kommer läsa delar ur nobelpristagarens verk.

–Vi vet alltså inte om Patrick Modiano kommer att läsa något själv, men har han lovat att närvara på Stora scen för att ta emot folkets jubel och applåder säger Helena Seth till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.