Ödesdag för Game of Thrones

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inträffar en unik händelse i kulturvärlden när tv-serien baserad på George R.R Martins fantasyromaner kör om författarens berättelse. Vad händer när världens populäraste tv-serie saknar ett slut?

Fantasyeposet ”A song of fire and ice” har sålt i 58 miljoner exemplar i bokform, och har med ”Game of Thrones” blivit världens mest populära tv-serie.

Samtidigt har en dramatisk kamp mot klockan pågått bakom kulisserna: Tv-serien har år för år knappat in på den notoriskt långsamme författaren George R.R Martin, som kämpat med att hinna klart de två sista böckerna i serien.

På måndagen, 25 år efter att författaren påbörjade sitt livsverk, kör berättelsen nu om sin skapare och fortsätter utan honom. En unik situation: Vad händer när världens populäraste tv-serie saknar ett slut?

HBO avslutar sagan

Situationen var inte oväntad: Den 1 januari i år, efter fem år av spekulationer och en stigande frustration bland läsarna, kastade författaren in handduken.

”Här är vi nu, den första januari. Boken är inte klar. Inga ord kan ändra detta. Jag försökte, det lovar jag er”, skrev George R.R. Martin på sin hemsida.

”Jag kan inte med ord beskriva hur deprimerad detta gör mig”, fortsatte författaren, efter att ha bränt den sista deadlinen för boken, med hundratals sidor oskrivna.  

Istället blir det nu HBO-manusförfattarna David Benioff och Daniel Brett Weiss som avslutar fantasyeposet, med hjälp av författaren anteckningar.

– George Martin har sagt att det kommer finnas risk för spoilers, vissa vändningar som han hade tänkt att läsarna skulle få veta först, säger Karin Linge Nordh, förläggare för George Martin på svenska förlaget Forum.

Bokläsarna besvikna

Linda Antonsson, en av Sveriges främsta Game of Thrones-experter, ser bekymrad ut när Kulturnyheterna frågar om hennes känslor inför premiären av säsong 6:

– Det känns tufft, jag har hela tiden velat uppleva slutet i bokform. Alla mysterierna, där man väntat på svar i så många år, kommer nu klaras upp av HBO, säger hon till Kulturnyheterna.

Linda Antonsson har arbetat med George R.R. Martin i 16 år. Hon driver sajten Westeros.org och skrev under åtta års tid kompendiet ”The world of fire and ice” tillsammans med maken Elio Garcias och Martin själv. Enligt henne delar seriens sjätte säsong fansen i två läger:

– Det har varit väldigt uppdelat: fans som började med böckerna är mycket mer kritiska än de som bara följer tv-serien, säger hon.

Hopp finns för läsarna

Men allt är inte förlorat för de inbitna bokfansen: såväl George R.R. Martin som förlaget och Linda Antonsson säger att böckerna och seriens handling kommer skilja sig åt, även om huvuddragen och slutet blir det samma.

”Vissa spoilers som du kommer få se nu kanske inte är spoilers alls: tv-serien och böckerna har gått olika vägar, och kommer fortsätta göra det”, skriver George R.R. Martin.

Det är också skälet till att förlaget Forum tar situationen med ro: skillnaderna mellan de två versionerna gör att försäljningen inte påverkas, menar Karin Linge Nordh.

– Nej, jag tror snarare att det kommer öka intresset. Är man ett inbitet fan vill man ju veta: Hur skiljer de sig åt?

Oavsett hur böckerna och tv-serien skiljer sig åt är Linda Antonsson säker på en sak: En av de mest älskade karaktärerna kommer tillbaka:

– Skådisarna säger mest chockerande säsongen någonsin, då får man tro att många kommer dö. Men vi fans vet säkert att en av de som redan dött kommer krya på sig.

Han återuppstår alltså?

– Ja, tv-tittarna har fått mindre ledtrådar, och HBO har försökt att blåljuga och säga att han är död. Men har man läst böckerna är man säker – han kommer tillbaka, så är det.

Sjätte säsongen av Game of Thrones har premiär den 25 april på HBO Nordic. När bokseriens sjätte del, ”The winds of winter” blir färdig är ännu inte klart. Men förlaget säger till Kulturnyheterna att de hoppas på att kunna ge ut den under 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.