Ny bok förenar grönsaksodling och rockmusik

Uppdaterad
Publicerad

Elin Unnes är rockkritikern som nu debuterar med ”The Secret Gardener”, en bok om grönsaksodling. Hon ser odlingen och den hårda musiken förenas i motståndet.

– Man kommer in och tror att man är gud, nu ska jag göra mat från ett litet frö. Men man inser snart att man är som en liten trasdocka som släpas som en ölburk efter en bil full med nygifta. Det är naturen som stormar fram. Man har ingen makt alls, man är fullkomligt maktlös. Det är asläskigt, och ganska skönt.

I ”The Secret Gardener” delar Elin Unnes med sig av odlingstips och tankar för årets alla månader. Elin Unnes är dock mest känd som musikkritiker specialiserad på hård rock. Hon skriver om musik för PSL, Dagens Nyheter och är just nu redaktör på tidningen Rodeo.

– Det är samma plats i min hjärna som sprakar till liv med odlingen och med musiken. Allting dör, ruttnar och återföds. Och alla grejer i naturen försöker ligga med varandra hela tiden och sex och död är den musiken som jag lyssnar på ofta handlar om. Lite denim och läder också, men mest sex och död.

Nörderiet förenar

Och Elin Unnes ser flera gemensamma nämnare för odlaren och musikälskaren: Den nördiga inställningen är en. Odlaren som börjar med en namnlös sort från stormarknaden innan den går vidare till nåt smalare och coolare. Och som ser stora frö- och skivbolag som ondskefulla, och som gärna delar med sig av sina upptäckter, frön som låtar.

Och visst finns det musik om odling, Elin Unnes tipsar om sitt nuvarande favoritband Jex Thoth:

– En låt från senaste skivan heter ”Keep Your Weeds” som jag blev helt tokig i där sångerskan Jex liknar blommande ogräs vid en rebellisk tanke. Typ ”Du vill få mitt ogräs att inte blomma, men det kommer inte att hända”.

– Wolves in the Throne Room är ett annat fantastiskt band. De turnerar inte under skördesäsongen, för då måste de vara hemma och skörda.

”En motståndshandling”

Men grönsaksodling och hårdrock hör ihop på fler sätt. Elin Unnes drar upp jordärtskockorna hon sådde förra året och säger:

– Att odla sin egen mat är en motståndshandling, dels en uppfattning av hur beroende av andra man faktiskt är, dels ger den ett litet verktyg att ge sig själv större makt. Där tänker jag mycket på odling och musik. De band som jag gillar uttrycker något slags motstånd, söker ett oberoende.

Oberoende mot vadå?

– Mot den äckliga, äckliga sallad man köper i affären när man här med ett frö som jag fått gratis kan få en sallad som smakar bättre än nån man någonsin ätit tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.