Ny bok om verklighetens Kongo

Uppdaterad
Publicerad

Vad tänker du när du hör ”Kongo”? I dagens Sverige det många som börjar tänka på ett kontroversiellt Tintin-album. Författaren David Van Reybrouck vet mycket mer än så.

Landet Kongo är i konsten en nästan mytisk symbol för västvärldens kolonialism – det kan man se i till exempel Joseph Conrads roman ”Mörkrets Hjärta” och Hergés seriealbum ”Tintin i Kongo”. Men det finns förstås ett verklighetens Kongo, bortom alla myter.

Vi har träffat den belgiska författaren David Van Reybrouck, som ligger bakom en ny bok om rovdriften på både människor och natur i Kongo och om varför många av oss har en bit av landet i fickan.  

I ”Kongo – en historia” har Van Reybrouck försökt täcka alla de viktigaste aspekterna av det centralafrikanska landet:

– Länders historia skildrar oftast mest den politiska och militära historian. Man måste självklart berätta om sådant, men även om ekonomisk, social, kulturell, och vardaglig historia, säger han.

Reporter: Abdul Hibombo. Foto: Andreas Hult. Klippning: Xhyla Zabelaj

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.