Belinda Bauer, Denise Rudberg och Jens Lapidus kommer alla befinna sig på festivalen. Foto: TT/Toll/Björk

Premiär för Sveriges nya deckarfestival

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 50 författare kommer vara på plats för att diskutera mord och motiv när Gotland står värd för en nya deckarfestival. Men besökarna kommer inte bara kunna träffa sina favoritförfattare, de kommer också få hjälp med sitt eget skrivande.

Denise Mina och Belinda Bauer är två av de internationella stjärnförfattarna på plats under ”Crimetime Gotland”.

De flesta stora svenska deckarförfattarna, bland andra Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril, Håkan Nesser, Jens Lapidus och Denise Rudberg, har också tagit sig till ön för att omge sig av andra deckarentusiaster.

Hoppas på 2000 besökare

Festivalen är ett samarbete mellan den gotländska turistnäringen, bokevent-bolaget Books & dreams och flera bokförlag.

– Vi hoppas på ett par tusen besökare under de fyra dagarna och biljetterna har sålt på bra. Vi ser framför oss att vi kan locka både semesterläsarna och de riktiga deckarnördarna, säger Carina Nunstedt, festivalchef.

Skrivkurs och mord

Den geografiska platsen har alltid spelat en viktig roll för framgångsrika deckarförfattare. Camilla Läckbergs Fjällbaka, Johan Theorins Öland och Viveca Stens Sandhamn, till exempel. För att inte tala om just Gotland  – både Mari Jungstedts och Anna Janssons deckare utspelar sig där. Under festivalen kan läsarna följa med på litterär mordvandring i Gotlandsförfattarnas fotspår.

Den läsare som själv drömmer om att bli författare kan också gå på skrivarkurs – och få hjälp av deckarveteranerna med hur man skriver synopsis och gör research. Det blir också seminarier och författarsamtal om litterära tekniker, seriemördare och nya deckarhjältar.

– Kärnan i festivalen är att besökarna får möta författarna och lyssna till deras berättelser, och spännande möten mellan författarna.

I kvällens Kulturnyheterna kan du se ett inslag från festivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.