Ny bok om romers historia av Majgull Axelsson

Uppdaterad
Publicerad

Romanen handlar om en romsk flicka som döljer sitt ursprung för att lättare bli accepterad i samhället.

I ”Jag heter inte Miriam” tecknar Majgull Axelsson romernas såriga historia. En historia som klär av efterkrigstidens Sverige. De vita bussarna hämtar lägerfångar, men romer förbjuds att invandra och snart jagar en småländsk pöbel ”tattare” i Jönköping.

– Detta ägde då rum 1948. Tio år efter Kristallnatten, tre år efter Auschwitz och jag tycker att de som stod nere på östra torget i Jönköping och skrek ut med tattarna borde ha drabbats av en liten stunds eftertanke, säger Axelsson och fortsätter:

– Det har skrivits väldigt lite kring detta. Men romerna har aldrig haft tillgång till det offentliga rummet i den meningen att de kunnat tala om sig själva eller sitt arv.

Tiger om sin identitet

Hatet mot romerna finns överallt, inte minst bland de andra lägerfångarna, det får flickan Miriam att tiga om att hon är rom.

– Inför nazisterna är det judarna som står längst ner på rangskalan, men i fångarnas interna hierarki är det romerna som står längst ner. Sen fortsätter hon att presentera sig som judinna och upptäcker att hon blir lättare accepterad som person då – i Sverige i synnerhet, säger Majgull Axelsson.

Skäms hon över att hon är rom?

– Nej det tror jag inte. Samtidigt är hon oerhört medveten om vilka fördomar som finns runt omkring henne och hennes enda mål är ju att överleva och då är lögnen alldeles nödvändig.

Besökte koncentrationsläger

I mer än två år intervjuade, läste och skrev Majgull Axelsson om förföljelserna.

– Det var framförallt plågsamt om nätterna, för i två och ett halvt års tid så drömde jag om lägren varje natt, samtidigt är det ju bra att man drömmer om det man skriver om för då sitter det djupt inne, säger Axelsson.

Hon gjorde också resor till koncentrationslägren i Ravensbrück och Auschwitz.

– Auschwitz är så förfärande att det går nästan inte att tala när man är där. Jag frågade efter romernas minnesmärke, och då vänder sig en kvinna om och såg på mig, med den där blicken – föraktblicken. Det kändes som att till och med här, i Auschwitz, finns de här fördomarna fortfarande kvar, säger Majgull Axelsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.