Foto: TT

Nytt pris höjer egenutgivningens status

Publicerad

Bokbranschens kris i kombination med den digitala tryckutvecklingar har gjort att allt fler författare ger ut sina egna böcker idag. Men egenutgivning har sällan haft samma status som de traditionella förlagen. Det vill Tidningen Skriva och Lava förlag ändra på med det nyinstiftade Selmapriset. Nu har första pristagaren utsetts.

– Det känns bra, oväntat. Det är alltid roligt när ens bok blir uppmärksammad, säger författaren Conny Palmkvist.

Han prisas för sin roman ”De flyende skyldiga”, om en ung begåvad violinist vars värld rasar samman med nazisternas ockupation av Budapest 1944.

”Fullständig frihet”

Palmkvist debuterade som författare 2005 och har hittills gett ut fyra titlar, ett par av de på stora bokförlag. Men den senaste romanen ville ingen av dem ge ut. Då valde Palmquist att ge ut den själv.

– Man får fullständig frihet, men det är inte alltid bra. Man behöver de här människorna runt omkring som vet vad de gör: Redaktörer, lektörer, formgivare.

Egenutgivning är inte nytt fenomen. Många i dag kända författare började som självpublicerande  författare: Essias Tegner, Pär Lagerkvist, Virginia Wolf, Stephen King med flera.

Gigant skapar plattform

Med den digitala utvecklingen är det idag både lättare och billigare att självpublicera, vilket allt fler också gör. Selmapriset är därför ett tecken i tiden.

Nu vill mäktiga Bonnierförlagen som första stora bokförlag i Sverige också vara med och dela på kakan.

Lotten Skeppstedt är produktansvarig för Bonniers egen utgivningstjänst som ska lanseras snart. Ett slags digital mötesplats.

”Får hård konkurrens”

Det påminner lite om lågprisflyg med en grundavgift och tilläggstjänster med egen prislista.

– Det här är en tjänst där författaren äger rättigheterna till sitt verk, sätter priset på sitt verk, säger Lotten Skeppstedt.

– De får hård konkurrens. Det finns redan ett par starka aktörer på marknaden, både Lava och Hoi. Det finns säkert plats för en till, men de får nog lära sig något nytt i så fall, säger Conny Palmkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.