Foto: SVT

Oddsen sjönk på Modiano

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har Patrick Modianos namn dykt upp på vadslagslagningsfirmorna, och oddsen på honom har sjunkit. Peter Englund har inga indikationer på att någon läckt information.

– Det finns väldigt många namn på vadslagsningslistorna. Vi har inga indikationer på att något skulle ha läckt. Jag tror att det genomgående är så att man överskattar vadslagsningsfirmornas förmåga att förutse vem som ska få priset. Senaste gången var nog 2006, när Orhan Pamuk fick det, säger Peter Englund.

Tidigare år har akademien använt sig av inte särskilt svårknäckta kodnamn på de möjliga pristagarna när de diskuterar dem inbördes. Till exempel kallades Harold Pinter Harry Potter och Doris Lessing för Lilla Dorrit.

Litteraturpriset 2014

Numera använder man sig av alias som inte har uppenbar koppling till de verkliga personerna. Modianos kodnamn var Eva, uppger DN

Men ni blir inte oroliga om vadslagningsfirmorna gissar rätt?

– Jo, men nu var oddsen 1-11 och det är mycket, mycket dåliga odds. Du spelar inte på hästar eller fotboll med så dåliga odds. Men om det något år skulle bli 1,5 så kan det vara en indikation på att något hänt. Men vi har haft den mest skärpta säkerheten någonsin i år. ​

Enligt nyhetsbyrån AP ska oddsen på Patrick Modiano ha sjunkit kraftigt under den senaste tiden. Från att en vinst skulle gett 100 gånger pengarna för några månader sedan gav en seger tio gånger pengarna strax innan vinnaren tillkännagavs.

Ladbrokes: Vi vet hur en läcka ser ut

David Williams på vadslagninsbyrån Ladbrokes tillbakavisar dock att de kraftigt sänkta oddsen skulle bero på en läcka:

– Vi är experter på att analysera spelmönster och vi vet vad en läcka ser ut som. Det här ser inte ut som en läcka, säger han till AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Litteraturpriset 2014

Mer i ämnet