Författaren Franz Kafka som avled 1924, och en anteckningsbok i vilken han skrivit på hebreiska. Foto: TT

Kafkaprocess slutar i dom

Uppdaterad
Publicerad

En absurd konflikt om Franz Kafkas efterlämnade skrifter har pågått i nästan ett sekel. Nu är den avgjord. Och precis som i romanen slutar processen i dom.

Konflikten börjar egentligen redan 1924. När den 40-åriga författaren Franz Kafka avlider av tuberkolos efterlämnar han ett brev till sin vän Max Brod, där han ber att att alla hans texter ska brännas.

Men när Max Brod, som också är författare, läser Kafkas manusskript inser han att det är potentiell världslitteratur han håller i sina händer.

Ensamhetens trilogi

Istället för att slänga dem i elden organiserar Max Brod därför Kafkas lösa romankapitel i den ordning han tycker att de passar bäst. Han färdigställer sedan romanerna och ger ut ”Slottet”, ”Amerika” och ”Processen” – tre kafkaromaner som tillsammans kommer att kallas ”ensamhetstrilogin”.

De dokument med Kafkas fragmentariska prosa som Brod har kvar hinner han sedan rädda undan nazisterna och ge till sin sekreterare Esther Hoffe, som han har en nära relation med, innan han dör 1968.

”Processen” för 2 miljoner dollar

I sitt testamente önskar Max Brod att manusskripten ska doneras till en offentlig institution, men han lämnar till Esther Hoffe att bestämma vilken det ska bli. Han skriver dock en lista med förslag, och tillägger att de ska doneras senast i och med Esther Hoffes död.

Men Esther Hoffe behåller dem för sig själv. 1988 säljer hon originalmanusskriptet av ”Processen” för två miljoner dollar till det tyska litteraturarkivet i Marburg.

Och när hon dör 2007 passas dokumenten vidare till hennes dotter, Eva Hoffe.

Papper hotas av katter

I sin ägo har Eva Hoffe nu alltså snart hundra år gamla kafkamanusskript som hållits undan från allmänheten.

Var de förvaras är oklart. Vissa av de som kräver att samlingen ska tillfalla allmänheten har pekat på att Eva Hoffe bor i en lägenhet med obestämt antal katter, vilket äventyrar dokumentens säkerhet.

Enligt andra källor finns de gömda i en säkerhetsbox.

Ifrågasatt brev

Esther och Eva Hoffe har i alla år visat upp ett brev till sitt försvar. Det skickades från Brod till Esther redan 1952, och bevisar enligt dem att Esther Hoffe har rätt till samlingen, och ingen plikt att donera den till allmänheten.

Men både brevets äkthet och dess relevans har ifrågasatts.

Processen avslutad – kanske

Och nu har en domstol i Tel Aviv ogiltigförklarat det helt och hållet. Enligt domen ska dokumenten överlämnas till Israels nationalbibliotek. Domstolen avslutar därmed en över 90 år lång konflikt.

Kanske.

Det är ännu inte fastställt när själva överlämningen ska ske, och enligt Eva Hoffes advokat Eli Zohar ämnar hon överklaga beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.