Oksanen till Stockholm Literature festival

Publicerad

Dialogen står i centrum på litteraturfestivalen på Moderna museet.

Det har blivit allt vanligare att författare framträder offentligt i panelsamtal, högläsningar eller blir intervjuade på scen. I dag presenterades programmet för Stockholm Literature festival, som i höst hålls för andra gången på Moderna Museet i Stockholm, där internationella författare just samtalar om stora frågor inför publik.

Louisiana Literature i Danmark, Sigtuna litteraturfestival, och Stockholm literature festival är bara några exempel på festivaler dit besökarna kommer för att se och lyssna till författare.

Fyller ett tomrum

SVT:s litteraturkritiker Ulrika Milles tror att de turnérande författarna kan fylla ett tomrum hos många människor.

– Det handlar om ett arv från den tiden då författarna var upplysningsgestalter och samvetsröster – de som kunde tala om det som var väldigt svårt. Det blir som ett slags kyrkorum när det inte längre finns en kyrka eller någon säker tro. Det är ett behov hos oss som läser, att få den här scenen där de svåra frågorna blir belysta i något slags gemensamt möte.

Stefan Ingvarsson, konstnärlig ledare för Stockholm Literature festival, menar att nutidens litteraturfestival hjälper till att bevara en gammal genre.

–Traditionellt har ju dialogen varit en litterär genre. Men det är ganska sällan som vi ser dialogform i tryck i dag. I stället är det som att dialogen har flyttat in i festivalen.

Paras samman för samtal

På Stockholm literature festival paras de inbjudna författarna, i år bland andra finske Sofie Oksanen och amerikanen Edmund White, ihop men en konstnär, fotograf eller annan författare för att på scen samtala om konst och litteratur.

– Det vi gör är att försöka hitta en tematik i ett författarskap. Därefter tänker vi ”vem jobbar med ett annat uttryck men med samma typer av frågor?” Det kan vara frågor till människan eller samhället – att de försöker skildra samma typ av familjerelationer, säger Stefan Ingvarsson.

Festivalen var välbesökt förra året och trots att man inte är platsen för de riktigt breda och kända namnen så tror Stefan Ingvarsson på en repris.

– Vi har verkligen jobbat med att få en bra blandning av röster, språkområden och uttryckssätt. Sen är det klart att det är jätteroligt att få introducera författare som kanske inte är så kända i Sverige. Brittisk litteratur brukar många svenska läsare ha bra koll på, men nu bjuder vi in Aminatta Forna och Carol Ann Duffy är som är två jättebra brittiska författare som kanske inte har fåt så stor uppmärksamhet tidigare.

Stockholm Literature festival hålls 24-26 oktober på Moderna Museet i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.