Biblioteket i Storuman i Lappland hör dock inte till de fyrtio procenten. Här har man öppet 35 timmar i veckan. Foto: Wikimedia / Jerry Porsbjer

Bibliotek öppna endast 20 timmar i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Fyrtio procent av alla landets folkbibliotek har öppet mindre än 20 timmar i veckan. Det visar en ny kartläggning från Kungliga biblioteket. Enligt utredarna skapar de korta öppettiderna fler problem än den begränsade möjligheten att låna böcker.

– Det här är inte frågan om att folk inte kan låna deckare, det är mycket större värden som står på spel. Man tänker sig att folkbiblioteken är naven för information, kultur, studier och allt, men de har inte öppet så ofta, säger Cecilia Ranemo statistikansvarig på Kungliga Biblioteket.

Av landets drygt 1100 folkbibliotek har nästan hälften öppet mindre än 20 timmar per vecka,

Det är det är framförallt i norra Sverige som öppettiderna är som kortast – där också restiden ofta är lång för de som vill till biblioteken.

Inte tillräckligt med pengar

De korta öppettider beror främst på att många kommuner inte avsätter tillräckligt med pengar.

Däremot har folkbiblioteken fått fler uppgifter, bland annat på grund av den nya bibliotekslagen och den snabba teknikutvecklingen. 

Så frågan är om folkbibliotekens ansvar i vissa fall har vuxit snabbare än kommunernas anslag?

– Det kan man lugnt säga, antalet biblioteksanställda har inte ökat i samma takt, så medborgarna får inte den service som det är tänkt, säger Cecilia Ranemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.