Författaren Klas Östergren. Foto: TT/Mikael Andersson

Klas Östergren till Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

”Jag tar det på största allvar” säger författaren Klas Östergren inför sin nya uppgift som ledamot i det anrika sällskapet.

Klas Östergren efterträder Ulf Linde på stol nummer 11. Det meddelade Svenska Akademien på fredagen. Författaren fick frågan av ständige sekreteraren Peter Englund via telefon, på torsdagskvällen.

– Jag stod och lagade mat, höll på med en sås, när det ringde. Jag var alldeles oförberedd när jag svarade och blev... brydd. Glatt brydd, när jag förstod vad det faktiskt handlade om. Såsen räddades av min hustru då jag fick ägna mig åt dessa bryderier i stället, säger Klas Östergren till Kulturnyheterna.

Gör film av ”Gentlemen”

Klas Östergren är född 1955 och bosatt i närheten av Kivik i Skåne. Sedan debuten 1975 har han gett ut ett drygt 20-tal romaner och novellsamlingar — bland de mest uppmärksammade finns ”Gangsters” (2005) och den moderna svenska klassikern ”Gentlemen” (1980), som filmatiseras i detta nu med Östergren som manusförfattare.

Hans senaste utgivna verk är novellen ”Ravioli” som kom förra året. Den nya ledamoten är också verksam som översättare, och har överfört verk av bland andra Baudelaire och Ibsen till svenska. Dessutom har Klas Östergren skrivit filmmanus.

40 års erfarenhet

På sin blogg beskriver Peter Englund Akademiens nya rekrytering som en av våra ”främsta novellförfattare” samt hyllar hans bredd i karriären.

Östergren känner också själv att hans yrkesliv fram tills nu har förberett honom för uppgiften. Men han är ändå ödmjuk inför utmaningen.

– Efter över 40 år som författare borde man ju ha lärt sig ett och annat, och det har jag onekligen gjort. Det är en respekt för mediet som jag kan komma med till Akademien. Det tror jag visserligen att de redan har, men jag tar det på största allvar, säger han till Kulturnyheterna.

Nu ska Klas Östergren ta reda på exakt vad han kommer att syssla med i Svenska Akademien. Han kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.