Patti Smith om nya boken

Uppdaterad
Publicerad

Patti Smith är aktuell med en ny bok – och en tv-serie baserad på debutromanen ”Just kids”. I en intervju med SVT berättar rockpoeten om tankarna bakom uppföljaren till biografin.

I helgen var Patti Smith ett av dragarnamnen på festivalen Way out west i Göteborg.

På scenen bettraktas hon av publiken som rockstjärna, men själv säger hon sig främst vara författare.

I oktober släpper hon sin andra bok: ”M Train”, en uppföljare till självbiografin ”Just kids” som kom 2011 och handlar om Smiths tid i New York i slutet av 60-talet tillsammans med konstnären Robert Mapplethorpe. Det blev nyligen klart att boken blir tv-serie när amerikanska bolaget Showtime köpte rättigheterna till den. Därmed är Patti Smith dubbelt aktuell.

– ”M Train” är ett tåg av tankar. Spåren det lämnar efter sig är mina tankar, säger hon till SVT.

Handlar om minnen

På frågan vad ”M” står för svarar artisten och författaren att det handlar om minnen, sinne och tankar.

– ”Mind”, eller ”mental”, det är ett ”mind train”. M kan stå för fler saker också. I litteraturen för Mankell och Murakami, för mysterium, för mamma... M är en väldigt bra bokstav.

”Det vackra och det fruktansvärda”

Minneståget tar Patti Smith med på resor till barndomen, äktenskapet och böckerna hon älskat. Hon blandar högt och lågt, glädje och sorg.

– Jag tror att det som sker utgör en balans i livet. Vi har det vackra och det fruktansvärda. Vi vinner något, och förlorar något. Det är stigen vi trampar upp genom att leva.

”M Train” släpps samtidigt på både svenska och engelska den 6 oktober.

En längre intervju med Patti Smith sänds i Babel senare i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.