Peter Englund, Svenska akademiens ständige sekreterare, svarar på frågorna om Mo Yans förord till Göran Malmqvist. Foto: AP / Scanpix

Peter Englund: ”De är inte vänner”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska akademiens Peter Englund har länge känt till att Mo Yan skrivit ett förord i Göran Malmqvists nya bok. Men författaren och Nobelpristagaren är inte vänner, säger han till Kulturnyheterna.

Peter Englund, ständig sekreterare i Svenska akademien, svarar nu på frågorna om Mo Yans förord i Göran Malmqvists senaste bok. Själv hörde Englund talas om förordet någon gång förra året, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.

Peter Englund, som inte vill ställa upp på intervju varken i tv eller på telefon, menar dock att Göran Malmqvist och Mo Yan inte är vänner. De har bara träffats tre gånger på femton år, och bara i professionella sammanhang, skriver han.

Misstänkt jäv i Svenska akademien

– I enlighet med våra jävsregler stäms det rutinmässigt av om en kandidat är en person som någon ledamot har ”en privat relation till” eller går in i gruppen ”närstående”. Även så här. Göran Malmqvist betecknar inte Mo Yan som någon tillhörig dessa två kategorier. De är alltså inte personliga vänner, skriver Peter Englund.

Motstridiga uppgifter

Englund skriver vidare att Mo Yan skrev förordet på eget bevåg, en uppgift som inte stämmer överens med vad Mo Yan själv skriver i sitt förord. Där skriver författaren att det var Chen Wenfen, eller ”Lilla spöket” som han kallar henne, som bad honom att skriva förordet.

Avslutningsvis skriver Peter Englund att han inte kan se det inträffade som ett brott mot Svenska akademiens jävsregler. Dessutom, skriver han, skrevs förordet som publiceras i den nya boken redan för fyra år sedan. (Den uppgiften har Kulturnyheterna inte haft möjlighet att kontrollera.)

– Vi tar jävsfrågor på största allvar. Dock har jag mycket svårt att tro att någon skulle tacka för ett fyra år gammalt förord till en bok genom att ge vederbörande ett Nobelpris, skriver Peter Englund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt jäv i Svenska akademien

Mer i ämnet