Poesiappen kan vara diktens framtid

Uppdaterad
Publicerad

När var senast du öppnade en diktsamling? Borde inte 2014 kunna erbjuda en verklighet där orden kommer direkt till dig? 

Jo, det går faktiskt. En av dem som fattat galoppen är poeten och författaren Sara Paborn. Hon har gett ut dikter i form av en poesiapp, där berömda svenskar har läst in dikterna. I ett delat klipp måste bland annat artisten Danny Saucedo bryta när han blir för berörd under en inspelning.

Laddats ner tusentals gånger

Sara Parborns app har hittills laddats ner 3.000 gånger. Ger man ut sina dikter i bokform får man oftast vara nöjd med 300 sålda exemplar. 

Medier

Det handlar om tillgång. Finns dikten bara där så vill folk ha den. Det vet appföretagen. Genom mobilen upptäcker vi att det inte bara finns dikter för olika känslor – utan även olika appar för olika önskemål.

Olika teman

Det finns poetiska appar för dig som gillar klassiker, appar med dagens dikt, appar med erotiska kärleksdikter – eller en för dig som vill skriva eget. Många appar är dessutom gratis.

Vissa saker förändras alltså inte. Poeterna får som vanligt nöja sig med att deras ord, utan kosing, når ut till dig i din telefon. 

Se mer om apparna, poesins nya plattform, i klippet ovan. Mer om poesi och hur man når ut med den ser ni i Kobra onsdag 26 november kl 21.30 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet