Praesa tog emot Alma-priset

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen delades Alma-priset ut, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det går till den sydafrikanska läsfrämjande organistationen The Project for the Study of Alternative Education in South Africa (Praesa). Kulturnyheterna var med under prisceremonin.

Alma-priset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris, med en prissumma på fem miljoner kronor. Det var lyckliga vinnare som tog emot priset av kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Carole Bloch representerar Praesa.

– Jag känner mig överväldigad av det fantastiska stöd vi har fått här i Sverige för det arbete vi gör. Och de fantastiska värden som Alma-priset representerar för barnlitteraturen, säger hon.

Vill fortsätta att växa

Vad betyder priset för dig och organisationen?

– Jag hoppas att det betyder att vi får mer uppmärksamhet och kan sprida mer information om det vi gör. I Sydafrika och över hela den afrikanska kontinenten. För det vi gör nu är en droppe i havet, och vi behöver göra mer för att majoriteten av alla barn ska få vad de behöver för att lyckas.

Vad tar du med dig hem från Sverige förutom priset?

– Mycket vänskap och en känsla av värme tror jag. Att vi är en värld och att det finns människor med generösa här som vill se oss lyckas. Det är någonting att verkligen ta med hem och bevara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.