Hanna Fahl och Per Sinding-Larsen

PSL: Fullständigt obegripligt val av Akademien

Publicerad

SVT:s musikkritiker Per Sinding-Larsen är starkt kritisk till att Bob Dylan får Nobelpriset i Litteratur. Men DN:s Hanna Fahl är nöjd.

Bland fansen var glädjen stor över torsdagens skrällbesked om att Bob Dylan mottar Nobelpriset. Men Kulturnyheternas musikkritiker hade helst sett priset gå till någon av de andra kandidaterna.

– Jag vill gå in på Babels redaktion (SVT:s litteraturmagasin reds anm.) och ställa frågan: ”Är det så illa ställt med litteraturen, att man måste välja Bob Dylan?”, säger Per Sinding-Larsen.

Nobelpriset i litteratur 2016

– Som världen ser ut idag, tyngd av konflikter och hot, önskar jag mig mer än någonsin en pristagare som berättar vad som egentligen händer bortom mediers enradiga världsbild. Lite i linje med Nobels ursprungstanke med priset. Och gärna så på annat språk än engelska vilket är historiskt överrepresenterat under utdelningarna. 

”Kapar i hans livsverk”

Han menar att Akademien gör Dylan en otjänst genom att ge honom priset. Att det är att kapa i hans livsverk.

– Jag förnekar inte på något sätt Dylans storhet, men jag blir konfunderad av att han ”bara” blir litteratur. Den som bara läser honom missar målet. Det är i fraseringar, tonfall, arrangemang, melodi, ja, helheten av det många gånger mäktiga i hans verk ligger.  

Per Sinding-Larsen ställer sig frågande till hur Akademien resonerat:

– Svenska akademin vet förstås att valet av Dylan blir omdiskuterat av långt fler än de som vanligen intresserar sig för deras arbete. Men jag hoppas att det ligger större tankar bakom valet av Dylan än att bara ta plats i social media för att säkra framtida intresse för priset.

Men Dylan delar kritikerkåren. DN-journalisten och musikkritikern Hanna Fahl är mycket nöjd med årets pristagare.

– Det här är ett otroligt roligt val. Jag tycker framför allt att det är kul att Svenska akademien väljer att se rock- eller poplyrik som litteratur för första gången, vilket inte alls är självklart.

Dylan-männen

Hanna Fahl har själv skrivit om vad Bob Dylan symboliserar i populärkulturen och om den skara av Dylan-frälsta fans som Fahl kallar för ”Dylan-män”

– Bob Dylan-män finns av båda kön. Det intressanta med dem är att de har otroligt nära relationer till Bob Dylan. Dylan-män vill helst inte umgås med varandra utan ser sig själva som den enda sanna uttolkaren av Dylans storhet.

Kluvet förhållande till Dylan

Hanna Fahl säger att hon själv aldrig lyckats bli en Dylan-man, att han inte talar till henne. Hon tror att många kvinnor och yngre har ett sådant kluvet förhållande till Dylan och det finns många unga kvinnliga musiker och musikkritiker som spjärnat emot och vänt sig från Dylan och det han står för.

Menar du att det föds en kreativitet av att inte vilja vara som Dylan?

– Det tror jag absolut att det kan göra. Så har det varit för mig.

Men Hanna Fahl har verkligen försökt förstå Dylan.

– Jag har pratat med alla jag känner som har en relation till Bob Dylan för att försöka ta reda på varför de har en sådant intimt förhållande till honom. Hela försöket slutade med att jag, på inrådan av en bekant Dylan-man, låg naken på mitt parkettgolv för att låta ”The Ballad of a Thin Man” skölja över mig. Det lyckades tyvärr inte, säger Hanna Fahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet