Devrim Mavi och Lawen Mohtadi. Foto: SVT

”Nollrasism kan inte bara vara en tv-kanalslogan”

Uppdaterad
Publicerad

Rasismen genomsyrar det svenska samhället på olika sätt, och det räcker inte med fördömande ord från politikerna. Det menar redaktörerna för den nya antologin ”Rasismen i Sverige”.

Med underrubriken ”Nyckeltexter 2010-2014” har redaktörerna Devrim Mavi och Lawen Mohtadi sammanställt en antologi som inte minst ger flera starka perspektiv på hur det är att ständigt bli ifrågasatt eller rentav utsatt för hat och våld, bara på grund av sin hudfärg.

”Fyra händelserika år”

Rasistiskt våld på torgen, gränspolisens allt hårdare jakt på papperslösa, polisregistret över romer, stereotyper av svarta, som i debatten kring Lilla Hjärtat och Tintin. Och så Sverigedemokraterna som tog plats i riksdagen efter förra valet.

Sydsvenskans Rakel Chukri har skrivit om det, Jonas Hassen Khemiri och Jason Jason Diakite, för att nämna några.

– Det har varit fyra händelserika år ur ett antirasistiskt perspektiv, säger Devrim Mavi.

– Det har skrivits enormt mycket i Sverige de senaste fyra fem åren kring rasism och diskriminering.  Vi ville ge en överblick kring en förändring och en utveckling som har varit ganska svår att navigera i, säger Lawen Mohtadi.

Påtaglig föränding

Sverige har inte nödvändigtvis blivit mer rasistiskt men en rad extraordinära händelser ligger bakom antologin och redaktörerna bakom den ser en större medvetenhet om rasismen i vårt samhälle, och ett växande motstånd.

– Det är en förändring som är ganska påtaglig. Det finns i dag skribenter, aktivister, opinionsbildare och människor lite här och var som tycker att det här är en viktig demokratifråga och som är beredda att ta den här striden, säger Lawen Mohtadi.

”Måste sträva efter ett rasistfritt samhälle”

Med mindre än en månad kvar till valet efterfrågar redaktörerna Devrim Mavi och Lawen Mohtadi politisk handling och konkreta förslag.

– Jag tror det finns en besvikelse över att politikerna inte tar den här frågan på allvar. De gör den inte, som man tidigare gjort med jämställdhetsfrågan, till ett politiskt mål. Vi måste sträva efter ett rasistfritt samhälle och det är väldigt får politiker som i dag berör eller sätter ord på de här sakerna, Lawen Mohtadi

– Nollrasism kan inte bara vara en tv-kanalslogan utan det borde vara något som politiken har som målsättning, säger Devrim Mavi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.