Ray Bradbury Foto: Scanpix

Ray Bradbury är död

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som skrev den klassiska novellen ”Fahrenheit 451” är död. Ray Bradbury blev 91 år.

Ray Bradbury var en av science fiction-litteraturens största författare. Han publicerade mer än 500 verk. Det mest kända är ”Fahrenheit 451” som handlar om censur i ett framtida samhälle där böcker är förbjudna och brandkåren inte släcker bränder utan bränner bäcker. Boken filmatiserades 1966 av Francois Truffaut. En annan känd bok är ”Invasion på Mars”.

Bradbury var själv inte förtjust över epitetet science fiction-författare. Själv ansåg han att ”Fahrenheit 451” var hans enda sf-verk. Mest såg han sig själv som fantasy- och skräckförfattare.

Bradbury skrev även filmversionen av ”Moby Dick” från 1956. Han författade även ett antal avsnitt av kult-tv-serien ”The twilight zone”.

Bradbury somnade stilla in i Los Angeles efter en längre tids sjukdom. Han drabbades av en stroke för ett antal år sedan och blev 91 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.